Schmidt u Vijeću sigurnosti UN-a: Narod je u strahu od rata

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u srijedu je u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavio 65. izvještaj o implementaciji Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP) i iznio pozitivne i negativne strane izvještaja.

Izvještaj visokog predstavnika pokriva razdoblje od 16. listopada 2023. do 15. travnja 2024. godine. Schmidt je naveo da je izvještajno razdoblje obilježilo napredak Bosne i Hercegovine ka integracijama u Europsku uniju, ali i neviđeni napadi na Opći okvirni sporazum za mir (GFAP).

Moji izvještaji traže ne samo međunarodnu pažnju nego i snažniju međunarodnu podršku BiH, rekao je on.

Kazao je kako je ova podrška neophodna kako bi BiH nepovratno krenula putem održivog mira i stabilnosti i kako bi se spriječio njezin pad i nestabilnost, ekonomsko i donekle društveno nazadovanje. Da bi postigla napredak, zemlja se mora osloniti na učinkovite instrumente demokratskih, ne diskriminirajućih pouzdanih struktura i osloniti se na svoj Ustav.

Kao što sam naveo u svom izvještaju, u BiH ima mnogo izazova i neispunjenih obećanja. Ali danas bih želio započeti s dobrim vijestima. Europsko vijeće je 21. ožujka 2024. odlučilo otvoriti pristupne pregovore s BiH, započeo je Schmidt svoje izlaganje.

Nakon toga je pohvalio Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH na intenzivnom radu i donošenju niza važnih odluka.

Uključio bih sve stranke koje čine većinu i opoziciju za njihov konstruktivan doprinos, rekao je on.

Naglasio je kako je odluka Vijeća EU politička opravdana odluka te da je narod u strahu od rata. Oni žele i zaslužuju predanost miru i stabilnosti. Ali mora postojati puno ulaganja i povjerenja građana u vlast. Od njih su dobili mandat, istaknuo je.

Poručio je kako je ova odluka više ohrabrenje građanima da ostanu u BiH, a ne da odlaze u sve većem broju, te naveo da je 600.000 ljudi napustilo zemlju, prenosi Fena.

Mirovni sporazum se mora poštovati i u potpunosti provoditi. To je osnova koju smo izgradili. On je jamac suvereniteta, teritorijalnog integriteta i unutarnje administrativne strukture BiH. Mora postojati aktivna suradnja između GFAP-a i institucija EU kako bi se BiH učinkovito pratila na njenom putu ka institucionalnoj funkcionalnosti, vladavini prava i pravima građana u demokratskoj zemlji, naveo je Schmidt.

Istaknuo je da otvaranje pristupnih pregovora s EU ima prijelomni trenutak i on je doveden u pitanje. Upozorio je na prijetnje iz RS-a, ali i drugih koje aktivno ruše državu BiH, njezine nadležnosti i institucije, a time i Daytonski mirovni sporazum (GFAP). Njihov cilj bio je potkopati funkcionalnost države i njezinu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti, rekao je Schmidt.

Naveo je da su stranke vladajuće koalicije u RS-u nastavile organizirati prosvjede na međuentitetskoj liniji razgraničenja između dva entiteta pod nazivom ”Granica postoji”.

Osim promicanja ideje secesionizma, ovi skupovi stvaraju okruženje koje izaziva podjele sklono sigurnosnim incidentima, upozorio je visoki predstavnik.

Izazovi instituciji i mandatu visokog predstavnika također su se nastavili nesmanjeno.

To uključuje zapaljivu retoriku, ali i radnje da se potkopa poštovanje međunarodna ad hoc institucija visokog predstavnika, a time i njegovu sposobnost da provede mandat GFAP-a. Predstavnici vladajuće koalicije RS eklatantno zloupotrebljavaju institucije BiH u unapređenje ovog cilja. Konačna nadležnost za tumačenje GFAP-a u potpunosti je povjerena visokom predstavniku, a ne entitetu, poručio je Schmidt.

Ove akcije stranaka vladajuće koalicije u RS, naveo je, idu ruku pod ruku s njihovim zakonodavnim inicijativama u samom RS-u, koje ograničavaju građanski prostor kako bi ušutkali, obeshrabrili, prijetili i na kraju kažnjavali različita politička mišljenja.

Ako se s njima nastavi, ove radnje bi mogle dovesti do de facto ako ne i de jure raspada države BiH, za što se kontinuirano zalaže predsjednik RS-a Milorad Dodik. Ovo bi bio scenarij s teškim posljedicama ne samo za BiH nego i za cijelu regiju, upozorio je Schmidt.

Napomenuo je da OHR mora biti u stanju učinkovito obavljati svoje dužnosti i implementirati Mirovni sporazum sve dok konačno ne mogu predložiti Vijeću za implementaciju mira pozitivnu ocjenu temeljenu na potpunom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma od strane BiH. Sada to nije slučaj.

Misija EUFOR ALTHEA mora nastaviti svoj mandat i biti u mogućnosti za raspoređivanje trupa u kratkom roku. Ovo je moje iskustvo, naglasio je on.

Schmidt: BiH nazaduje u suočavanju s prošlošću

Kazao je kako je bitno bolje osnažiti institucije i građane da se sami nose s izazovima.

Prvi korak je jačanje izbornog integriteta i to je dugogodišnja obaveza. Daljnje odgađanje napora za minimiziranje izborne korupcije, prijevare i nepravilnosti učinilo bi mjere integriteta izbora neprimjenjivima na lokalne izbore u 2024., s ozbiljnim posljedicama za demokraciju, političku stabilnost i budućnost zemlje u EU-u. Imajući to u vidu, 26. ožujka 2024. donio sam Odluku o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i Lokalni izbori ove godine po tim amandmanima idu jako dobro, istaknuo je visoki predstavnik.

Pojasnio je da, osim jačanja integriteta izbornog procesa, Odlukom je uvedena zabrana da se osobe koje su bilo koji međunarodni ili domaći sudovi osudili za kazneno djelo genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine mogu kandidirati na izborima ili obnašati bilo kakvu izbornu ili imenovanu funkciju.

Schmidt uputio žestoke kritike RS-u, ali i vlastima u FBiH

Ovu zabranu pozdravile su udruge žrtava i posebna savjetnica Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu, koja je prepoznala važnost ovog koraka kao doprinosa izgradnji povjerenja u zemlji kako u institucijama tako i među zajednicama pogođenim poricanjem genocida i zločina, naveo je Schmidt, javlja Fena.

I to govorim povodom događaja koji se dogodio u utorak kada su neki od najviših vojnih dužnosnika BiH, uključujući zamjenika ministra obrane, zamjenika načelnika stožera i zamjenika zapovjednika zajedno sa skupinom pripadnika oružanih snaga iz RS-a izazvali skandal i odali počast osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Događaj se dogodio u utorak u rodnom mjestu Mladića Kalinoviku. To moramo dokazati, ali ako je to istina, to je teško kršenje Kaznenog zakona BiH, istaknuo je na kraju svog izlaganja Schmidt u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Izbornog zakona

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Serator obicni. Plasi narod da bi on ostao na 25 tisuca eura mjesecno. Stvara lažnu sliku o BiH. Ako je netko tko moze dovesti do kratkoročnih nemira, sukoba onda su to stranci, njihove obavjestajne sluzbe i ekstremni dio bosnjaka koji svaki dan pricaju o ratu. Rat nikome nece dobra donjeti. Zato ove smradove od politicara treba ignorirati.

  • Nikoga nije strah rata u BIH niti će ga biti,ova spodoba sve namjerno kontra radi i priča kako bih zakomplicirao situaciju.Okanite nas se više vi licemjeri,sami ćemo se dogovarati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.