Schmidt: Tražili su da smijenim Dodika

Christian Schmidt je izjavio da su ga iznenadili srpski oporbeni čelnici, koji su se odbili susresti se s njim u Banjoj Luci dok su svojedobno tražili od njega da smijeni Milorada Dodika.

U intervju za sarajevski Dnevni avaz od petka prvi čovjek međunarodne uprave objasnio je zašto je sazvao pa otkazao sastanak u Banjoj Luci ovoga tjedna, ističući da nije želio sudjelovati u ‘borbi pijetlova’ koja je bila pripremljena.

Nakon što je Milorad Dodik najavio da će zabraniti Schmidtov posjet, on je sazvao sastanak u Palači predsjednika s predstavnicima srpske oporbe te potpredsjednicima RS-a. Poziv su odbili gotovo svi sudionici, uključujući i predstavnike oporbenih stranaka Partije demokratskog progresa i Narodnog fronta.

Schmidt je ocijenio kako nije jednostavno biti oporba u RS-u, no pri tome je otkrio da su svojedobno predstavnici ovih stranaka tražili da smijeni Milorada Dodika.

Zbog toga me čak iznenadilo da su se neki od njih solidarizirali s Dodikom, rekao je Schmidt.

Dodao je kako će neke od tih srpskih oporbenih političara, ne otkrivajući o kojima je riječ, pogledati u oči i podsjetiti na to. Možda se neki od njih i zacrvene, dodao je.

Upitan o jučerašnjem Dodikovu pismu u kojemu je naveo kako “sramoti njemački narod” te da nije legalni visoki predstavnik, Schmidt je istaknuo kako je sadržaj toga pisma ispod svake razine te da nije “dostojan nekoga tko ima političku odgovornost”.

Pri tome je primijetio kako Dodik ipak želi s njim razgovarati unatoč ranijim tvrdnjama, kao i to da se o njegovu legitimitetu, kojeg Dodik stalno osporava, može informirati u UN-u.

Mislim da mu nije dobro da samo razgovara s Vladimirom Vladimirovičem (Putinom), istaknuo je Schmidt.

Srpski predstavnici tvrde kako njemački političar nije izabran legalno na mjesto visokog međunarodnog predstavnika poput njegovih prethodnika u Vijeću sigurnosti UN-a. No, nedavno je na upit srpskih dužnosnika toj svjetskoj organizaciji stigao odgovor glavnog tajnika Antonija Guterresa da je jedino Vijeće za provedbu mira (PIC) nadležno za izbor visokog predstavnika u BiH.

PIC čine najutjecajnije zemlje Zapada, Organizacija islamske suradnje koju predstavlja Turska te Rusije koja je u tome tijelu zamrznula svoj rad.

Schmidt ponovno nije isključio mogućnost smjene predsjednika RS-a, prenosi Hina.

Schmidt: Postoji opasnost od konflikta i raspada BiH

Dodik ipak “olabavio” – neće uhititi Schmidta

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Moze li mi netko objasniti, zasto uvik bas ljudi direktno ili sa poriklom iz Teutonije donose sa sobom najveci jad slobodnom covicanstvu?, poput: Urzula Brisela van der Pfizer, Klaus Davos Schwab, Kissinger tzv. mirotvorac, Marx crveno-bradati, Engels ne andeo, Lenin oni ne raspadnuti, Adolf oni sa velikim H., Trump zutkast (potpiso proizvodnju nezdrave bocjuhe), Fink oni bankar kao Rothschildovi, Oppenheimer i Braun bivsi kukasti fenovi i pobozne sluge americkom ratnom kompleksu preko oceana itd.. Cudni su stvarno. Stvaraju sami svitske krize ili u poslusnosti SADu i pa onda glume bilog goluba.

  • Smijeni Komsica koji 16 god prestavlja hrvate a oni ga ne biraju i svih tih 16 god radi na stetu hrvata i RH. Dodika su bar birali srbi, jesu li pogriješili na njima je…. Kakav legitimitet ima Komsic da prestavlja hrvate. Bas nikakav. I zasto ga ne smijenio gospodine Schmidt.???

  • Zaŝto se u Hrvatskoj zabranjuje zastava pod kojom je Hrvatska 1990 godine proglaŝena nezavisnom državom … Zaŝto ?

  • daj Schidtu pripoji nas već jednom Njemačkoj drżavi da se viŝe ne svađamo,mrzimo,bijedno živimo. Živila Njemačka !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.