Schmidt: Status kandidata ključni je korak za BiH

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt čestitao je građanima Bosne i Hercegovine današnju odluku Europskog vijeća da Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Ovo je jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu. Status kandidata ključni je korak u daljnjem usklađivanju BiH sa standardima i propisima EU i još jedna potvrda opredijeljenosti obje strane za budućnost Bosne i Hercegovine kao članice EU obitelji. Ovo je prilika za političke lidere da rade za dobrobit građana Bosne i Hercegovine, da poboljšaju svoje živote. Bit će to težak posao i zahtijevat će upornost, naporan rad i istinsku predanost. Ali potrebno je, naglasio je Schmidt.

Naveo je da Bosna i Hercegovina mora ispuniti obećanje kao sigurna i prosperitetna multietnička država i dokazati da je u stanju prevladati političku i ekonomsku nefunkcionalnost i provesti reformsku agendu. Kako je rekao, za to su potrebni odlučni političari i funkcionalne institucije, spremne da rade u interesu zemlje.

Pred vama su veliki izazovi, ali oni su vrijedni truda, rekao je.

Visoki predstavnik najavljuje da će nastaviti raditi na osiguranju pune provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

Provedba svih aspekata Daytona, uključujući, na primjer, uklanjanje diskriminacije i pravo na povratak zajamčeno Aneksom VII, zajedno s Programom 5+2, mora biti dovršena. To će zahtijevati punu predanost domaćih političara, kao i međunarodne zajednice.

Visoki predstavnik će u okviru svog mandata i u bliskoj suradnji s Europskom unijom doprinijeti putu BiH prema EU, priopćeno je iz OHR-a.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • neka njemac uvede malo reda kad neznamo sami
    ovo ne odgovara tajkunima ali i mnogim politicarima i uvoznicima i carinicima i ovim i onim jer ako BiH ude u EU i NATO manje ce moci muckati i smanjit ce se drzavni aparat koji jede velike novce

  • Ključno bi bilo u BiH povećati mirovine koje su tako male da umirovljenici ne mogu se ni hraniti a kako platiti režije, lijekove.???
    U BiH se mirovine dobijaju sa 65 godina i to samo za 15 godina rada i za 40 godina rada, i razlika između njih je 50 KM. A za 14 godina ili za 39 godina rada dobija se ova mirovina za 15 godina??
    A nezaposleni nemaju ništa a ima ih decenijama na Birou, koji su ne svojom krivnjom ostali bez posla.

  • Neka sebi politicari povećaju jos bar 1000 km pa ce onda mirovine 12-24 km. Ovako raditi svome narodu, ovako biti bahat, pogan kao sto su nasi politicari tesko njima. Koliko god povecaju trošite ih gdje najmanje zele. Bog je svih nas i sve vidi. Kad ti on da žuti ili crveni karton dzaba milijuni, avijoni, kule i vile.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.