Schmidt o Dodiku: Ako ne želi ući u vlak za Europu, krenut ćemo bez njega

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u intervjuu za Klix.ba osvrnuo se na niz pitanja, poput tehničkih izmjena izbornog zakona, državne imovine i Zakona o zabrani negiranja genocida.

Kazao je da je jasno rekao da se za izbore ove godine moraju napraviti izmjene Izbornog zakona.

To je prvi prioritet od 14 prioriteta Europske unije. Tu piše da se prijedlozi OSCE-a moraju provesti.  Nažalost, još uvijek je vrlo značajna, aktualna i vrlo važna tema izborne prijevare. Zbog toga se ne postavlja pitanje hoćemo li mi to uraditi, nego treba uraditi što je prije moguće, kazao je Schmidt.

Istaknuo je da ove izmjene Izbornog zakona nisu ustupak bilo kojoj stranci.

Oni koji suvereno odlučuju su građani i građanke i nekada me pomalo naljuti kad imam osjećaj da u praznom prostoru na političkoj razini se raspravlja, a da opravdana prava građana i građanki dolaze na nekoj drugoj razini.

Zahvalan sam da i na razini Parlamenta postoje pomaci, čujem da još uvijek postoje i imamo pokušaje da se osigura integritet izbornog procesa. Sačekati ću da se to dogodi. Kako nitko ne bi dobio pogrešne ideje, onaj tko želi u Europsku uniju, a to žele građani, ne znam je li to žele svi političari. Tko želi u Europsku uniju mora na terenu igrati u skladu sa pravilima igre, kazao je Schmidt za Klix.ba.

Schmidt: Integritet izbora ključan za izgradnju povjerenja u BiH

Na pitanje osjeća li da ga političari u BiH žele prevariti i cijeli proces otegnuti, Schmidt odgovara:

Nemoguće se sa mnom baš igrati. Zbog toga i primjećujem dosta toga. Želim reći da stvarno postoje političari koji stvarno žele nešto postići, ali moram iskreno reći osim odugovlačenja i kašnjenja u tom procesu nisam vidio stvarno ništa drugo.

Želio bih da u budućnosti mnogo više uključimo građane i građanke kod donošenja odluka.

Gospodin Dodik igra igru kao da je on taj koji može donositi odluke o izbornom procesu. On to može, ako to uradi mora prihvatiti zakon. Samo se oni mogu plašiti odluka nekih drugih koji nemaju vlastite supstance, vlastitu snagu i supstancu da donose odluke i odlučuju.

Helmut Kohl bi u takvoj situaciji rekao “Političari, hajde radite svoj posao i ne pričajte previše okolo”, kazao je Schmidt.

Milorada Dodika je svrstao u kategoriju “slabih” političara zbog stalnih prijetnji, a spočitao mu je i nedavni posjet Bjelorusiji.

Gospodinu Dodiku bih preporučio vrlo prijateljski da ne misli da je veća sila nego što je stvarno. O budućnosti Bosne i Hercegovine odlučuju građani i građanke. Tu je Dodik samo mala točka u cijelom sustavu. Zbog toga, ne bi trebao takvim jeftinim temama dovoditi u pitanje upravo europski put BiH.

Dodik: Ako se Schmidt umiješa, stavljamo točku na europski put BiH

Ne znam što se dogovorio u Minsku s Lukašenkom koji je pokrao izbore, samo znam kada bih pogledao koliko mladih ljudi iz Republike Srpske odlazi u Beč, Munchen, Frankfurt ili Amsterdam ili želi otići u ove gradove, a pogledam koliko je onih koji žele u Minsk, onda mislim da se ponašanje gospodina Dodika samo po sebi tematizira, rekao je Schmidt.

Dodao je da Dodik u pogledu europskih integracija ima samo jednu mogućnost.

Europska integracija i zahtjev integriteta izbornog procesa, o tome se ne donosi odluka kako je Dodik raspoložen ili neraspoložen. On ima samo jednu mogućnost, da sjedne u vlak koji vozi ka Europi, ako ne sjedne u taj vlak, vlak će ipak krenuti i bez njega jer ja sam uvjeren da za Bosnu i Hercegovinu je jedini put za budućnost i blagostanje put u europske integracije. U tom slučaju Dodik više neće biti važan, istaknuo je Schmidt.

Dodik kod ”brata” u Bjelorusiji

(www.jabuka.tv)

12 komentara

  • Šmit otiđi malo među narod i pitaj ih jesu li za EU pa ćeš dobit odgovor.Ne guraj nas silom ako nismo zato.Šta si napravio do sada a Dodik se s tobom šuta ko sa raspalom loptom a ti režiš ko ćuko iz kaveza i ništa ne činiš.
    Sebija ti još na slobodi a u zatvor mora neko pa šalješ pijune koji su također za zatvora ali je Sebija morala puno prije njih u zatvor i sa većom osudom po puno više točki.Za srpsku republiku ne postojiš a ako nije tako dokaži djelima.

  • Mangupe jedan ako si mudo ajde rješi ubojstvo Leutara i Šantića.Nego zašuti pinokio uzimaj lovu koju ničim nisi zaslužio i ne lupetaj nas tim floskulama bzvz.

  • Kakva ne, tvorevina R S.? Nitko nepamti niti ima povjesni zapisa o toj tvorbi. Očito je da se taj prostor uvukao u trbuh Drzavnog teritorija, Osmanlije Ugri Habsburg tko sve ju nije cerupao?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.