Schmidt: Na putu BiH ka EU neće doći do centralizacije države

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izjavio je u intervju za BN televiziju kako na putu prema Europskoj uniju neće doći do centralizacije Bosne i Hercegovine, navodeći da važnu ulogu u tome procesu ima i Hrvatska.

U intervju za BN Televiziju iz Bijeljine, Schmidt je upitan o strahu da se BiH unitarizira rekao kako se to neće dogoditi u vrijeme njegova mandata.

Ta zabrinutost građana nije opravdana i do toga neće doći. Ja imam razumijevanja za regionalne posebnosti i one se moraju poštivati, rekao je Schmidt. Dodao je da on dolazi iz Bavarske u Njemačkoj gdje su ta prava posebno istaknuta.

Kao Bavarac znam jako dobro da se u saveznoj državi mogu davati i jamčiti prava saveznim pokrajinama npr. kao što je to slučaj u Njemačkoj ili u entitetima u BiH, dodao je njemački političar na čelu međunarodne uprave u Bosni i Hercegovini.

Pritom je istaknuo kako je važno da zemlja nastavi provoditi reforme na “putu od Daytona prema Bruxellesu” navodeći da važnu ulogu u tome procesu imaju Hrvatska, Srbija i Turska, ali i EU te međunarodna zajednica.

Hrvatska, Srbija i Turska u svim ovim procesima igraju važnu ulogu. Ali, ipak će stvari ostati pri tome da Europska unija i Međunarodna zajednica na osnovu Daytonskog sporazuma igra ulogu koja je važna. Put BiH vodi od Daytona k Bruxellesu. Ako će ove tri zemlje to podržati, ja ću biti zadovoljan, dodao je Schmidt.

On je potvrdio kako mu na raspolaganju stoje široke bonske ovlasti koje podrazumijevau i mogućnost da visoki međunarodni predstavnik smjenjuje političare ili pak nameće zakone i odluke. Pritom je odbacio mogućnost da smjenjuje političare zbog umiješanosti u korupciju.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

    • zastašivaju IDIOTI. da se malo merače nad tužnim kršćanima. da se bahate sa drobinama iznad njih. da nas siluju. eto šta će. šta im je i hobby. poslje će reći kako su se zajebavali s nama. dno dna od ljudi

  • Gospodine Schmidt predi na djela i nametni izborni zakon gdje hrvatima vise nikada nece nitko moci birati clana presjednistva i delegate u Domu naroda. Komsicu to diplomatski je nemoguce objasniti a jos manje ekstremnom djelu SDA, SDP…DF da ne spominjemo to je desni radikalni ogranak SDA.

  • A prije svega ovaj visoki prestavnik mora iskoristiti bonske ovlasti i smijeniti ucesnike tajno snimljenih razgovora u tuzilastvu BiH. Radi se o direktoru OSA i glavne tuziteljice. One snimke su pokazatelj gdje se nalazi pravosude BiH, sto rade vodeci ljudi drzavnih agencija. Sunovrat demokracije i pravne drzave. Nakon onih snimki ne da direktor OSA treba podnijeti ostavku nego i oni kojo su ga imenovali i oni koji ga stite. Zamislite kakvo je stanje i kako on razgovara u Sudu BiH gdje se hvali da je veliki prijetelj sa presjednikpm Suda… Sto radi VSTV ili on i njih ima snimljene i ucjenjene. Vidoki prestavnik mora reagovati hitno. Temelji pravne drzave su uruseni. Svi su to vidjeli…

  • e moj švabo kome mažeš oči bih će biti u eu kada na vrbi bude radjalo groždje veliki su vam apetiti ali pitaju se ovde i drugi u svijetu turci rusi kinezi ovi su prostori i njima zanimljivi da vi nama želite dobro imali bi ovde kakvu tvornicu radna mjesta i nebi nam odveli one što nešto znaju dobili ste gotov proizvod mozgove a niste ništa ulagali i ti si dobijo nešto 25 tisuća eura za koje se znoji jadni seljak iz bih da si čovjek otišo bi kući i nebi od tudjeg znoja živio

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.