SBŽ: Brucelozom zaraženo 45 osoba, u Kiseljaku alarmantno

Četrdeset pet osoba oboljelo je od bruceloze u Srednjobosanskoj županiji, a županijska Vlada zatražila je danas od svih nadležnih institucija da uvedu više discipline i bolji nadzor kada je riječ o kontroliranju zdravlja, cijepljenju i kretanju stoke.

Ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić kazao je da se pretpostavlja da je broj oboljelih osoba i veći od službene brojke, s obzirom na to da evidencija ne uključuje pacijente koji su smješteni u bolnice u Zenici i Sarajevu.

Zaključno s ovim mjesecom, imamo 45 registriranih oboljelih i postoje sumnje da je taj broj veći. To je vrlo veliki broj, ukoliko se zna da smo u 2015. godini imali devet oboljelih, 2016. godine 31 zaraženoga, a prošle godine 69 oboljelih, kazao je Grubešić novinarima, dodavši da je najveći broj zaraženih osoba na području Travnika.

Međutim, Grubešić je kazao da mu je u razgovorima s nadležnima u županijskom Zavodu za javno zdravstvo rečeno da bruceloza u SBŽ-u nema epidemijski karakter te da stručnjaci predviđaju da će razvoj bolesti stagnirati i da će se broj oboljelih smanjiti.

Vlada SBŽ-a zatražila je danas da se obrati veća pozornost kada je riječ o ovoj zaraznoj bolesti, da se naprave registri stada i spriječi nomađenje u ovoj fazi bolesti te je pozvala stočare da izvrše obvezno cijepljenje životinja.

Ministar poljoprivrede Salkan Merdžanić smatra da situacija u SBŽ-u nije alarmantna, iako je teška na području općine Kiseljak, gdje je proglašeno stanje prirodne nepogode te je eutanazirano više od stotinu životinja.

U SBŽ-u imamo između 150 i 160 zaraženih grla sitne stoke i pet grla krupne stoke, a najveći broj od toga bilo je u Kiseljaku, i to u jednom stadu.

Dakle, želim reći da nije alarmantna situacija, osim Općine Kiseljak, gdje su propisane posebne mjere i dane upute o daljnjem postupanju, kazao je Merdžanić.

Na sjednici Vlade mogle su se čuti i tvrdnje da veterinari nisu na adekvatan način kontrolirali zdravlje životinja, da su i stočari izbjegavali kontrole i cijepljenje životinja, ali i da se pojavila informacija da nema dovoljno cjepiva protiv bruceloze.

Sada o prevenciji ne možemo govoriti jer nju je trebalo provoditi prije dva ili tri mjeseca. Tada nisam imao informaciju da vlada nestašica cjepiva, iako se sada izvlači taj argument kada se postavi pitanje zašto životinje nisu cijepljenje, kazao je Merdžanić.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.