Saznajte zašto je dobro jesti pizzu

Pizza sigurno nije najbolji izbor zdrave hrane, ali novo istraživanje sugerira da ju je dobro jesti, jer se pokazalo da je origano moćno oružje u borbi protiv karcinoma prostate.

Znanstvenici su otkrili da je origano, začin koji se obično koriste u pizzama i drugim talijanskim jelima, potencijalno moćno oružje protiv raka prostate. Ta je bolest najčešći karcinom koji napada muškarce, piše Daily Mail navodeći istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Long Island u New Yorku koji su se bavili karvakolom, fenolom koji je jedan od najvažnijih sastojaka origana. Kad je u laboratorijskim pokusima karvakol dodan stanicama raka prostate, kancerogene stanicu su nakon četiri dana ubijene. Testovi su pokazali da karvakol aktivira stanice da se same ubiju, piše tportal.

Kemijski spoj iz origana može se sada koristiti kao lijek protiv raka ili kao podloga još jačeg lijeka. Stručnjaci ipak upozoravaju da se prilikom jedenja origana, karvakol probavlja prije nego što može donijeti korist.

‘Neke su studije već pokazale da jedenje pizze može smanjiti rizik od raka’, kaže farmakolog Supriya Bavadekar. ‘Ovaj se efekt uglavnom pripisivao likopenu, supstanci pronađenoj u umaku od rajčice, ali sada vjerujemo da i začin origana može igrati bitnu ulogu.’

Likopenu, pigmentu koji daje boju rajčici, pripisuje se niz zdravstvenih koristi, uključujući i zaštitu od karcinoma i smanjenje rizika od srčanih bolesti. ‘Ako istraživanja pokažu daljnje pozitivne rezultate, ovaj superzačin može predstavljati obećavajuću terapiju za pacijente s rakom prostate. Značajna je prednost što se origano obično jede’, kazao je Bavadekar ističući kako su ispitivanja još u početnoj fazi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.