Savjeti za rodnu božićnu pšenicu

Pšenica se sije na Svetu Luciju, a prema nekim vjerovanjima božićna pšenica previđa kakva će vam biti nova godina. Naime, ako ste uzgojili bogatu, gustu i zdravu pšenicu to znači da vas u novoj godini čeka puno uspjeha. Kao bi u tome uspjeli treba se pridržavati nekih mjera karakterističnih za božićnu pšenicu.

Božićna pšenica jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa, a najčešće se sije na Svetu Luciju, 13. prosnica. Ona simbolizira plodnu nadolazeću godinu i novi život. Često nas u nakani da posijemo pšenicu obeshrabri uvjerenje kako je to komplicirano i kako nam taj pothvat zasigurno neće poći za rukom, naročito ako nemamo iskustva u vrtlarskim aktivnostima i u uzgoju kućnog bilja.

Kako bi i vaša božićna pšenica bila što ljepša, bogatija i gušća i tako vam osigurala rodnu godinu, donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.

Božićna pšenica je simbol plodnosti, novog života i njegove obnove. Samim svojim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snijega, a služi i kao blagoslov ljetine istodobno ukrašavajući domove za božićne i novogodišnje blagdane.

Prije sijanja, pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga je osušite na papirnatom ubrusu te posijte jer će tako bolje proklijati.

Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj posudi za lončanice. Na dno posude stavite malo supstrata. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta. Zatim je prekrijte još jednim slojem supstrata. Supstrat je bitan jer održava vlažnost sjemena.

Green Garden božićna pšenica

Pšenicu nemojte držati na mjestu koje je previše blizu grijanja jer bi se mogla posušiti. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.

Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu umjereno svaki dan.

Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem. Pri tome treba paziti da zalijevanje ne bude prekomjerno jer to može dovesti do žućenja izdanaka i propadanja korijena.

Ukoliko pšenica izraste neujednačeno, vrhovi se skraćuju kako bi se poravnala. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Pazite da vrpcu ne stegnete prečvrsto nego tek toliko da ostane na mjestu. Božićna pšenica lijep je ukras pod borom i na stolu pa je dobro posijati nekoliko posudica da biste ih kasnije mogli razmjestiti gdje god poželite.

Nadamo se da ćete uz ovih nekoliko savjeta uspjeti uzgojiti božićnu pšenicu koja će krasiti vaš dom za božićne i novogodišnje blagdane. Ostale informacije o božićnoj pšenici potražite od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

Vodonepropusne zaštitne cerade potražite u svim Sjemenarninim agrocentrima