Savjeti koji će vam pomoći postati kreativnija osoba

Većina nas naše slobodno vrijeme provodi u druženju i povezivanju s elektronikom, a rijetko u aktivnostima koje od nas zahtijevaju maštu.

Svi u sebi imamo unutarnjeg umjetnika koji želi izaći, ali ponekad je teško dobiti inspiraciju koja je potrebna za uraditi nešto po tom pitanju. Portal Body.ba vam u nastavku daje nekoliko metoda koje će vam pomoći da budete kreativniji:

Crtajte, bojite, kreirajte…

Kada smo bili djeca, dovoljno je bilo da uzmemo svesku i par flomastera i da crtamo bez krajnjeg cilja. Crtanje bez bilo kakvog pritiska nam pomaže da stvaramo samo iz osjećaja puke znatiželje i radosti. Možete izrezati zanimljive dijelove iz časopisa i redati ih na list ili dizajnirati odjeću kakvu vi želite. Ovakav pristup kreativnosti će pomoći da se u našem mozgu probudi želja za šaranjem i izražavanjem. Svaki vikend odvojite vrijeme da odmorite dušu i tijelo uz crtanje ili nešto drugo što bi vam moglo biti zanimljivo, umjesto da satima sjedite na kauču i listate Instagram…

Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost je korisna za naše tijelo i zdravlje na mnoge načine, a može nam pomoći i da budemo kreativniji. Vježbanje nam pomaže da razmišljamo malo drugačije i kreativnije. Bilo kakav oblik fizičke aktivnosti povećava protok krvi i kisika u mozgu, što će zasigurno izoštriti našu mentalnu bistrinu. Dakle, trčanje, vožnja bicikla, plivanje i slično su vježbe koje mogu pomoći u poticanju mašte i novih ideja.

Prihvatite dosadu

Pokušajte odvojiti 48 sati za detoks od elektronike. Cilj ovog eksperimenta je prihvatiti dosadu. Istraživanja pokazuju da nas dosada zapravo potiče da razmišljamo dublje i kreativnije. Dosadni um obično samo traži stimulaciju, koja će ga onda prebaciti u stanje sanjarenja, što dovodi do novih ideja.

Slušajte podcast ili gledajte inspirativne videe

Slušanje zanimljivog TED-talka ili podcasta s uspješnim gostima je odličan način da promijenite svoju perspektivu bez puno truda. Toliko je uspješnih i inspirativnih ljudi koje možete pronaći na YouTubeu, a ništa vas ne može više inspirirati od razmišljanja nekoga tko je doista inovativan i uspješan u svom polju.

Prihvatite i zapišite svaku ideju

Najčešća greška među kreativnim misliocima je da odbacuju većinu svojih ideja čekajući “onu pravu”. Ipak, dokazano je da je puno lakše pronaći nekoliko brilijantnih ideja skrivenih u moru inovacija, umjesto da samo čekate na nešto što će vas potpuno očarati. Zapišite ideje čak iako se čine glupima. Imajte na umu da je vjerojatnije da ćete napraviti grešku nego pogodak, stoga si dajte slobodu da uzmete u obzir čak i najgluplje ideje, piše Body.ba.

Razmišljajte kao dijete

Djeca ne razmišljaju previše o tome hoće li nešto što urade biti promašaj ili pogodak. Dovoljno je da od nekoliko stvari po kući naprave zanimljive igračke i da se kreativno izraze. Zašto ne bismo naučili nešto od njih? Krenite stvarati bez previše očekivanja, te koristite materijale i ideje u kojima se još niste okušali. Možda vremenom shvatite da vam odlično ide nešto čega prije niste ni bili svjesni.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.