Savjeti kako prepoznati da pijete premalo vode

Ljudsko tijelo prosječno se sastoji od 65 do 70 posto vode, no to se s godinama starosti polako smanjuje. Da bi bili zdravi i dobro se osjećali, neophodno je održavati tu razinu, odnosno unositi dovoljno tekućine u tijelo.

Naime, tekućina isparava iz našeg tijela znojenjem, a troši se i dok dišemo, a tijelu je potrebna i za druge funkcije.

Tjelesne funkcije kao što su respiracija, probava, asimilacija, metabolizam i reguliranje temperature mogu se odvijati jedino uz prisutnost vode. Potrebna je za sprečavanje pregrijavanja jer omogućuje znojenje i hlapljenje, što je naš prirodni mehanizam rashlađivanja. Pomaže apsorpciju, prenosi hranjive tvari (bjelančevine, šećere, vitamine i minerale) do organa kojima su potrebne. Ujedno ispire otrovne i otpadne tvari jer bez dovoljno vode organizam ne uspijeva odstraniti štetne tvari pohranjene u organima, objasnili su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Najbolji izbor je, naravno, voda, no poslužit će i zdravi prirodni sokovi, čajevi, a ne treba zaboraviti da i samo voće i povrće sadrži određenu količinu tekućine.

Koliko vode na dan bi trebali popiti?

Stručnjaci preporučuju od 6 do 8 čaša vode na dan tijekom cijele godine, ali nedavna proučavanja pokazala su da bi ta količina vode trebala biti veća, 10 čaša za žene i 12 čaša za muškarce, napominju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Objasnili su i kako možete prepoznati da unosite premalo tekućine u organizam:

Teško je pretpostaviti pijete li dovoljno tekućine, samo zato što niste žedni. Kako starimo, naše osjetilo žeđi nestaje i tako ne shvaćamo kad je našem tijelu potrebno više tekućine. Znakovi i simptomi na koje trebamo pripaziti su: glavobolja, suha koža, suha usta i jezik s gustom slinom, umor ili slabost, grčevi u rukama i nogama, smanjeno znojenje, povećana tjelesna temperatura, ubrzani otkucaji srca, nedostatak koncentracije, mučnina, povraćanje…

Dodaju kako su početne reakcije tijela na dehidraciju – žeđ, smanjeno mokrenje te tamna boja urina.

Dnevni unos tekućine treba biti veći od količine koju izlučimo urinom i boja urina pokazuje kolika mu je koncentracija. Provjerite boju svoje mokraće – treba biti svjetla, gotovo čista i slabijeg mirisa. Tamnožuta boja mokraće znači da trebate više tekućine. Jednostavan test procjene boje urina, objašnjavaju, piše 24sata.hr.

Na svojoj internetskoj stranici objavili su test kako po boji urina odrediti stupanj hidracije tijela:

Napominju kako vodu treba piti u malim količinama tijekom cijelog dana jer u trenutku kad osjetimo žeđ već smo lagano dehidrirani. Kažu da je najbolje vodu držati nadohvat ruke, čime ćemo potaknuti refleksno pijenje.

Počnite piti vodu rano ujutro nakon ustajanja i pijte je tijekom dana u malim gutljajima. Osvježite se dodavanjem kriške limuna ili limete vodi. Pijete li vodu iz slavine, bolja je hladna nego topla. Naime, topla voda brže otapa zagađivače iz vodovodnih instalacija i armatura (slavina, ventila, cijevi…).


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.