Sattler: EU putem Energetskog paketa potpore pripremila 70 milijuna eura za BiH

Energetska efikasnost je velika tema koja dominira u Europskoj uniji i cijelom svijetu, jer EU želi nadići korištenje uglja i karbonskih goriva do 2050. godine, a BiH kao zemlja koja pretendira članstvu u Uniji treba se tome pridružiti, izjavio je u Mostaru veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

Sattler je uoči stručne rasprave pod nazivom “Mjere, koraci i poticaji za poboljšanje energetske efikasnosti kompanija i domaćinstava”, koju je organizirao Ured EU u BiH u Intera tehnološkom parku u Mostaru, kazao kako je EU putem Energetskog paketa podrške pripremila 70 milijuna eura Bosni i Hercegovini, od čega će jedna trećina biti distribuirana kao podrška EU-a mikro, malim i srednjim kompanijama i kućanstvima za poboljšanje energetske učinkovitosti.

Od 70 milijuna eura koliko je Bosni i Hercegovini dostupno putem Energetskog paketa podrške, 50 milijuna eura će biti dostupno već krajem ovoga i početkom sljedećeg mjeseca kao pomoć najugroženijim obiteljima koji se suočavaju s visokim cijenama, a preostali 20 milijuna će se potrošiti za mikro, mala i srednja poduzeća i domaćinstva za poboljšanje energetske efikasnosti, istaknuo je Sattler.

Kako je precizirao, 4.000 zgrada će imat priliku da budu obnovljene putem ovoga programa, ali i 400 mikro, malih i srednjih poduzeća će dobiti pomoć kako bi svoja poduzeća mogli dovesti u bolju energetsku efikasnost.

Rukovoditeljica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu za zaštitu okoliša FBiH Jasmina Kafedžić istaknula je kako će sredstva iz EU energetske potpore, koja će biti usmjerena prema domaćinstvima te mikro, malim i srednjim poduzećima za mjere energetske efikasnosti, biti distribuirana putem javnih poziva, piše Fena.ba

Što se tiče implementatorskih tijela u BiH, bit će dva entitetska fonda za zaštitu okoliša (u FBiH i RS) i bit će dozvoljeno apliciranje za mjere energetske efikasnosti na ovojnici objekata, a jednako tako i na strojarskim instalacijama, odnosno što se tiče mikro, malih i srednjih poduzeća i za proizvodnju električne energije iz fotonaponskih elektrana, pojasnila je Kafedžić.

Tijekom diskusije razgovaralo se o važnim pitanjima poput: Koje su potrebe za poboljšanjem energetske učinkovitosti te kakve su prakse i iskustva takvih projekata u Bosni i Hercegovini i na koji način Europska unija podržava kompanije, građane i institucije u BiH?

Raspravu je moderirao Mladen Kostić, tehnički direktor u INTERA Tehnološkom parku Mostar.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.