Sastanak Vlade ŽZH i Sindikata nije ponudio gotovo nikakva rješenja

U ponedjeljak je u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu održan sastanak predstavnika Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH te predstavnika Vlade ŽZH. Poziv na sastanak došao je od Vlade ŽZH te je time Sindikat štrajk upozorenja stavio u stanje mirovanja.

Na redakcijski mail portala Jabuka.tv stiglo je priopćenje Sindikata koje vam prenosimo u cijelosti bez uredničnih intervencija:

”Budući da je Vlada ŽZH Nezavisnom sindikatu uposlenih u srednjim školama uputila poziv na sastanak, a koji se održao u ponedjeljak 7. prosinca, sindikalisti su, u dobroj vjeri, štrajk upozorenja do daljnjega stavili u stanje mirovanja. Želimo biti jasni – takvu odluku nismo donijeli samo zbog poziva Vlade, nego smo odgovorni i prema djeci i prema samim djelatnicima budući da smo u finalnoj fazi prvog obrazovnog razdoblja, specifičnoj po tome što su u tijeku završni testovi i ispitivanja pred zaključivanje ocjena.

Ne želimo da djeca budu žrtve našeg nezadovoljstva niti nasluha vlasti, ali smo jasno pokazali koliko smo odlučni u svojim zahtjevima i da smo se u stanju organizirati u slučaju daljnjeg ignoriranja.

Iako sastanak s predstavnicima Vlade nije ponudio gotovo nikakva rješenja, bio je na tragu nečega što bi se moglo nazvati početkom pregovora. Naime, na pitanja o novom Kolektivnom ugovoru dobili smo odgovor kako nacrt županijskog Zakona o radu tek treba ući u skupštinsku proceduru nakon koje slijedi javna rasprava. Bez obzira na kašnjenje u proceduri, predloženo je i prihvaćeno da obje strane formiraju povjerenstva koja će raditi na prijedlogu novog Kolektivnog ugovora koji bi se onda uskladio sa spomenutim zakonom i drugim dokumentima. S obzirom na revnost nadležnog ministarstva, nismo optimistični da ćemo tako skoro imati novi Kolektivni ugovor.

Možda najvruće pitanje, ono o regresu, ostalo je nedorečeno. Trebao bi biti isplaćen do kraja godine, ali nismo dobili odgovor u kojem iznosu jer – novca nema. Barem ga, kako kažu, nema dovoljno budući da iz federalnog granta od 2 milijuna KM i kredita od 6 milijuna KM treba isplatiti i druga dugovanja. Odluku o visini regresa će donijeti Vlada u četvrtak. Mi čekamo.

Upravo zbog činjenice kako Županija nema dovoljno novca da isplati regres za ovu godinu, skeptični smo kada je u pitanju vrlo širokogrudan prijedlog kojim će se ponuditi obročna isplata po dobivenim tužbama za 2011. i 2012. godinu, kao i dugovanja po Kolektivnom ugovoru za 2013., 2014. i tekuću godinu jer ta sredstva znatno premašuju ova nedostatna za isplatu regresa. Za potonje tri godine premijer Ćosić je ponudio sporazum kojim bi djelatnici odustali od tužbi, što bi za obje strane bio najpovoljniji aranžman jer bi djelatnici u obrazovanju došli do zarađenog novca, a izbjegle bi se preskupe kamate. Živi bili pa vidjeli!

Tema o porodiljnim naknadama koje u ovom trenutku kasne 11 mjeseci (!) opet je elegantno izbjegnuta jer je za ovaj sastanak, kojim je trebalo biti obrađeno osam točaka, predviđeno svega sat vremena, te je baš na toj točki naprasno prekinut.

O uvjetima rada u školama nismo ni stigli razgovarati, a upravo ta tema zahtijeva poseban sastanak! Zbog svega ovoga ćemo tražiti nastavak razgovora i odgovore na pitanja kojih se nismo ni dotaknuli. Zapravo, očekujemo da će nas Vlada pozvati na sastanak već u sljedećem tjednu”, priopćeno je iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

 • Samo ustrajte u zahtjevima ova situacija u skolama je katastrofa a vrtici su posebna prica..
  I zupanija i opcina je svrha sama sebi i kao takva ne moze funkcionirati niti je tu ikome dobro..
  Porodiljne naknade SRAMOTA DNO DNA
  a zelimo da nam se poveca nartalitet

 • Šta ćeš povećat natalitet s ovakvim standardom. Ustrajati u zahtjevima svakako. Dosta je bilo muke i jada s ovako niskim primanjima. Ako se želi sačuvati ugled od ovoga što je ostalo. Dok se šire carstva lopovska bez plaćeni poreza na sve strane, u školi stanje sve gore. Ili platite ljude pošteno ili zatvorite škole.

  • Tako je Pere,jedino u ovoj kriminalnoj vukojebini je jako mnogo uspjesnih privatnih firmi dok na drugoj strani skolstvo i sve sto je drustveno je u raspada a zasto je to tako ZNA se.Zbog neplacanja obaveza poreza…Prosvjeto povedi narod da unistimo ove kriminlace i nek vrate pokradeno

 • Ne kažem da je situacija sjajna ali izravnajte to barem donekle te plaće.Zašto neko ima po tri, četiri i pet tisuća a km a neko ni tisuću a sve poskupilo. I nemojte više lagati ljude.Te zaostatke, dugove konačno počnite isplaćivati.Nezadovoljni ljudi ne mogu radit u školi, ako su opterećeni kreditima, režijama i sl.

  • Da da izjednacit ce oni HDZ-ovci i njihove supruge imaju svi po nekoliko primanja cak po cetri-pet,sto zaposljenja sto nadzorni odbori upravni odbori i slicno..OVO SU KRIMINALCI I NEPRIJATELJI HTRVATSKOG NARODA KAKVE DO SADA NIKADA NISMO IMALI:
   SKYU je mila majka sta nam rade ove “Hrvatine”

   • Eh da oni zavrse fakultete vec vecernje skole po mostaru i eto ih u Medicinskioj skoli u grudama..propai studenti medicine sad na jednom dobili znanje i sve znaju..HDZ je ZLO

 • Porodiljne naknade isplatite umjesto onima u odborima ,kakvi nadzorni odbori ,to je sipanje kroz raseto novca .djeci treba pelena i hrane!

 • To nije sipanje ukroz rašeto već PLJAĆKA SVOG NARODA OD RVATINA i leziljebovića, isplatili su sve upravne odbore i komisije sebi

 • samo slobodanu tomiću povećajte njemu treba da nije džaba doselio u široki brijeg.samo u njega može bit tata srbijanac a djeca hrvati.možda nas stave i na vremensku prognozu.

Komentiraj: