Sastanak Plenkovića i Schmidta: Osigurati jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u utorak u Banskim dvorima Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik u BiH Schmidt i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković razmijenili su mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu, s naglaskom na euroatlantske integracije, reformski put te ekonomski i socijalni razvoj BiH.

Predsjednik Vlade Plenković čestitao je Christianu Schmidtu na preuzimanju dužnosti Visokog predstavnika te mu izrazio podršku u njegovom radu.

Razgovarali su i o procesu promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, za koju je potrebno postizanje što skorijeg konsenzusa svih političkih dionika.

Plenković se založio za promjene Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, osobito Hrvata.

Visoki predstavnik Schmidt naglasio je potrebu jačanja funkcionalnosti institucija kroz pojačani angažman svih političkih aktera u BiH, uz potporu međunarodne zajednice. Funkcionalnost je, naglasio je on, nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodnog nadzora i napredovala na putu prema Europskoj uniji.

Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta BiH.

Visoki predstavnik Schmidt zahvalio je premijeru Plenkoviću na zalaganju Hrvatske i njenoj potpori težnjama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u susjedstvu da se priključe EU, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.

Schmidt gostovao na HRT-u, evo što je rekao o pravu Hrvata da biraju svoje predstavnike

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Pa sto cekate. Gospodine Schmidt nametni zakon gdje bosnjaci hrvatima nece moci birati clana presjednistva i delegate u Domu naroda. Tocnije ispostuj te presudu Ustavnog suda po apelaciji B. Ljubic. Stvar rijesena… Je li se sa tim nesto uzima bosnjacima, ogima. Kakp mozes nekome nesto oteti, uzeti ako nije njegovo…. Doveli nas u situaciju da mi molimo za ono sto nam pripada i to njima obrazlazemo..,

  • Izborni zakon će biti ” nametnut” od strane VP. Biće takav da će sve tri strane biti jednako nezadovoljne, kao i četvrta strane nesvrstanih. To je već sve izdogovarano, samo VP sada obilazi Poglavice Plemena da im to kaže, i da obećaju da će svako ” svoje” držat pod kontrolom, na način da će sva TROJICA a i Četvrti sve ovo proglasiti svojom “pobjedom”…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.