Šarović podnio zahtjev za izvoz crvenog mesa iz BiH u EU

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ured za veterinarstvo BiH službeno su, od Europske komisije, zatražili upućivanje misije za odobrenje izvoza crvenog mesa (meso goveda, ovaca i koza) iz BiH u EU.

Inspektori Direktorata za zdravlje i hranu Europske komisije u prethodnom razdoblju izvršili su planirane kontrole i uvjerili se da su stvoreni najvažniji preduvjeti da se, nakon dobivanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krumpira kao najosjetljivije vrste, Bosni i Hercegovini uskoro odobri i izvoz posljednje vrste mesa i proizvoda životinjskog porijekla.

Ovo je važan trenutak za poljoprivredu i ekonomiju uopće, jer upućivanje službenog poziva misiji Direktorata Europske komisije, kao i u prethodnim slučajevima, znači kako smo završili sve odgovarajuće procedure i da je sustav značajno uznapredovao. Ostalo je još završiti tzv. nulti popis, što su zadnje aktivnosti pred dobivanje dozvole. Time bi Bosna i Hercegovina u potpunosti zadovoljila sve standarde za izvoz svih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Podsjećamo, Europska komisija je prethodno odobrila tzv. Plan praćenja rezidua za “crveno meso” za Bosnu i Hercegovinu, a nadređena tijela su u proteklom razdoblju realizirala brojne aktivnosti na poboljšanju sustava službenih kontrola u segmentu zdravlja životinja i proizvodnje hrane životinjskog porijekla, prenosi Fokus.ba.

Uzimajući u obzir navedeno, kao i jak interes naših proizvođača mesa goveda, ovaca i koza za izvoz na tržište EU, pozivamo vas da dođete i obavite misiju, u svrhu odobravanja izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine, navodi se između ostalog u pismu upućenom Direktoratu za zdravlje i hranu EK.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.