Sarkozy: “Optužbe su laži koje su mi život pretvorile u pakao”

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je sucima da su optužbe o navodnom libijskom financiranju njegove izborne kampanje 2007. godine mreža laži koje su mu život pretvorile u “pakao” i zbog kojih je izgubio na sljedećim izborima 2012., prenosi list Le Figaro.

Šezdesettrogodišnjem Sarkozyju, koji je na vlasti bio između 2007. i 2012. istražitelji su nakon dva dana ispitivanja u pritvoru u srijedu rekli da je formalno osumnjičen za ‘pasivnu’ korupciju, a optužba nosi kaznu do 10 godina u zatvoru.

U pitanju je mutna afera oko libijskih špijuna, preprodavača oružja i optužbi da je nekadašnji libijski vođa Moamer Gadafi donirao Sarkozyjevoj predsjedničkoj kampanji milijune eura donesenih u Pariz u kovčezima  – optužbe koje je Sarkozy uvijek opovrgavao.

“Ta je kleveta moj život učinila paklom od 11. ožujka 2011.”, rekao je Sarkozy a prenio list.

Platio sam tešku cijenu za tu aferu. Izgubio sam predsjedničke izbore 2012. za 1,5 postotnih bodova”, dodao je.

Sarkozy, koji je postao metom napada jer je pružio dobrodošlicu Gadafiju u Parizu potkraj 2007., rekao je da su njegovi problemi počeli u ožujku 2011. pošto je ugostio libijske pobunjenike i postao jedan do glavnih zagovornika kampanje pod vodstvom NATO-a  koja je rezultirala svrgavanjem diktatora i njegovom smrću od ruku pobunjenika 2011.

On je također opovrgnuo i nazvao laži tvrdnju francusko-libanonskoga poslovnog čovjeka koji ga je među ostalim opisao kao “posrednika u sjeni” u vezama između Pariza i šefova libijske tajne službe.

(Hina)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.