Sarajevo protiv odijevanja kao na koridi, Mostaru uzori Harvard i Yale

Žestoke polemike izazvao je nacrt kodeksa o ponašanju i odijevanju na Univerzitetu u Sarajevu.

Studenti su nacrt, uglavnom, proglasili diskriminirajućim, a onda je TV Sarajevo objavilo prilog o odijevanju na fakultetima, o tome kakav ne bi student trebao dolaziti na fakultet i što ne bi trebao raditi. Zatim su se neke političke opcije žestoko obrušile na tu medijsku kuću.

Sveučilište nije korida

Haris Zahiragić, predstavnik studenata u Upravnom odboru UNSA-e, od kojeg je i potekla inicijativa za donošenje kodeksa odijevanja i ponašanja, nedavno je kazao kako je bilo krajnje vrijeme da se kaže “ne” izgledu i ponašanju koji dolikuju Grand paradi ili koridi u Čevljanovićima.

Studenti koji su protiv nacrta tvrde da im je najviše kontradiktoran stavak koji zabranjuje “napadnu” šminku, nakit, tetovaže i piercing. Večernji list dobio je pravilnik o odijevanju na Sveučilištu u Mostaru, a njime sve kreće od polazišne točke, nastavnoga osoblja, pa u njemu stoji kako nastavno osoblje ima ulogu biti primjerom prikladnog ponašanja i odijevanja studentima, piše Večernji list BiH.

Kada su žene u pitanju, poslovni stil podrazumijeva suknju ili haljinu čija dužina treba biti do koljena ili preko, nipošto kraća, ne preusku košulju, majice koje nipošto ne smiju biti bez rukava, cipele čiste i prikladne za posao. Kad su muškarci u pitanju, stil odijevanja podrazumijeva klasično odijelo s kravatom ili bez. Košulja s kravatom treba biti dugih rukava, a košulja bez kravate može biti i kratkih rukava. Brkovi i brada kod muškaraca moraju biti uredni.

Studenti u krugu sveučilišnoga kampusa ne bi smjeli boraviti u majicama bez rukava, odjevnim predmetima s upadljivim dekolteom, u papučama, prozirnoj odjeći, mini suknjama, odjeći koja vrijeđa osjećaje drugih…

U slučaju nepridržavanja osnovnih pravila, nastavnik ima pravo i obvezu studenta zamoliti da napusti prostorije predviđene za održavanje nastave ili pak provedbu ispita, stoji, između ostalog, u pravilniku.

Nametanje stila oskudnosti

S obzirom na to da ovo sveučilište godinama njeguje primjereno odijevanje, a s kojim su iz iskustava onih starijih upoznati i novi studenti, onda i nema kritika na pravila. Aktualni rektor Zoran Tomić i Miljenko Musa “Sveučilišni pravilnik o odijevanju” radili su uzimajući u obzir iskustva s Harvarda, Princetona, Yalea, Stanforda i drugih najuglednijih sveučilišta svijeta.

Danas se nameće stil oskudnosti, minimalizma pa je postala umjetnost pokazati nago ljudsko tijelo. To jest umjetnost, ali neka vrsta meta umjetnosti za koju nije zaslužan ljudski trud ili neko duboko umovanje, već viša sila, to jest Stvoriteljev genij. Savršenstvo i sklad ljudskog tijela nedvojbeno je vrhunac svega što postoji, no upravo zbog toga potrebno ga je zaštititi od požudnih pogleda, dio je iz rada uvaženih profesora.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.