Sarajevo među deset najopasnijih europskih gradova

Platforma Numbeo izvršila je analizu svjetskih gradova na osnovu brojnih čimbenika koji se odnose na stanje kriminaliteta, poput rasta kriminala, sigurnosti na ulicama, straha od pljački, prijetnji, maltretiranja, rasne, etničke i vjerske netolerancije te opasnosti od krađe.

Na osnovi ove analize napravljen je popis deset najopasnijih gradova europskoga kontinenta, na kojoj prednjače Italija, Francuska i Velika Britanija.

Na desetom mjestu nalazi se glavni grad Bosne i Hercegovine, za koji se navodi da ima umjerenu stopu kriminaliteta. Dodaju da to svakako ne znači da u Sarajevu nema silovanja, automobilskih krađa, pucnjava i imovinskih kaznenih djela, koji su – prema izvještaju OSAC-a iz 2015. godine – itekako prisutni u Sarajevu, prenosi Klix.ba.

Posebna pozornost skreće se na džeparoše kojih, kako navode, ima previše na ulicama Sarajeva, a posebno u dijelovima oko turista i javnoga prijevoza. Dodaju da u Sarajevu također cvjeta organizirani kriminal i da je BiH tranzitna ruta za transport droge, oružja i ljudi.

Odmah iza Sarajeva nalaze se Glasgow (Škotska), Rotterdam (Nizozemska), Coventry (Engleska), Lille (Francuska), Marseilles (Francuska), Napulj (Italija), Torino (Italija) i Bari (Italija).

Kako navode, uvjerljivo najopasniji europski grad je Rostov na Donu, koji se nalazi u južnoj Rusiji. Riječ je o najvećem gradu u južnoj Rusiji, koji je ujedno i i administrativno središte Rostovske oblasti.

Ministarstvo unutarnjih poslova Rostova 2015. godine priopćilo je da je u razdoblju od travnja do lipnja u ovom gradu pojačan stupanj kriminala za 21,3 posto. Porast je uglavnom povezan s usponom ilegalne trgovine oružjem i posljedicama rata nakon odcjepljenja Donbassa u Ukrajini.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.