Sarajevo je prije 39 godina bilo centar svijeta

U srijedu, 8. veljače obilježava se 39. godišnjica otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Sarajevo je do 19. veljače 1984. godine bilo centar svijeta, a cijela bivša Jugoslavija sudjelovala je u organizaciji Olimpijade.

Na izgradnji objekata bila su angažirana poduzeća iz Bosne i Hercegovine, ali i cijele Jugoslavije. Istovremeno svaka od RTV kuća iz republika bivše Jugoslavije, od Ljubljane, do Prištine i Skoplja imala je po jedno borilište koje je pokrivala. Sarajevo je tada proživljavalo razvoj u svim sferama i stvorena je pozitivna društvena klima.

Ono po čemu će sarajevske Olimpijske igre ostati zapamćene je snijeg koji je pao noć pred svečano otvaranje igara. Učenici Prve i Druge gimnazije rukama su tada skidali snijeg sa stolica na stadionu, kako bi se otvorenje odvijalo bez problema.

Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu ukupno su koštale 141.647.000 dolara, a završene su sa suficitom od 12.000.000 dolara, te su bile prve Olimpijske igre završene sa suficitom. Sve prethodne su imale dugove i mnogi gradovi su imali poteškoće da pokriju troškove.

Sarajevske igre su po mnogo čemu tada bile rekordne. To su bile prve igre na kojima nije bilo bojkota sjevernoatlantskog niti varšavskog pakta, bile su rekordne po broju zemalja sudionica, prenosi BHRT.

Njih je pratilo oko dvije i pol milijarde gledatelja u svijetu, bilo je 49 nacionalnih reprezentacija, podijeljene su 222 medalje, sudjelovalo je 2.691 sportaša i trenera, prodano je 640.000 karata, a pratilo ih je 7.825 novinara i 760 redakcija.

Najuspješnije države bile su tadašnje Istočna Njemačka (devet zlatnih, devet srebrnih i šest brončanih medalja) i SSSR (šest zlatnih, 10 srebrnih i devet brončanih medalja).

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.