Sarajevo: Izložbom ”30/30” Franjevačka galerija Široki Brijeg obilježava 30. obljetnicu postojanja

Izložba “30/30” postavljena je u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu u suradnji s Franjevačkom galerijom i muzejom Široki Brijeg kojom ta institucija nastavlja obilježavanje 30. obljetnice postojanja i rada.

Na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH s kojom Franjevačka galerija ima dobru suradnju, iz bogatog fundusa predstavljen je po jedan rad izvučen iz svake godine rada Galerije, odnosno, 30 radova za 30 godina.

Među izloženim radovima različitih poetika nalaze se ulja na platnu, grafike, sklupture, crteži. Predstavljena su, između ostalih, djela Ante Kajinića, Vlahe Bukovca, Virgilija Nevjestića, Marine Finci, Jasne Zovko, Boška Kućanskg

Povjesničar umjetnosti, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg i suradnik Galerije Josip Mijić rekao je da 30 godina postojanja jedne galerije možda i nije puno, imajući u vidu neke galerije koje rade puno duže.

S obzirom na to da je malo mjesto i da je to mala galerija, 30 godina ipak jeste dosta godina, smatra Mijić.

30 artworks for 30 years of existence of the Franciscan Gallery/ Franciscan Museum and Gallery Široki BrijegThe…

Posted by Umjetnička galerija BiH on Saturday, 12 September 2020

Franjevačka galerija Široki Brijeg je, kako je naglasio Mijić, tijekom 30 godina postojanja uspjela realizirati 387 izložbi te prikupiti fundus od 5.000 djela.

Fundus Galerije je rastao na različite načine, a jedan od njih je darovanje umjetničkog djela od umjetnika koji su izlagali u Galeriji.

Mijić podsjeća da su Franjevački galeriju pokrenuli franjevci te bez njih ni Galerije ne bi bilo. Oni na različite načine omogućavaju njezin rad i za sad su jedini koji to čine u kontinuitetu.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 15. listopada u radnom vremenu Umjetničke galerije BiH, koja od ponedjeljka do četvrtka radi od 10:00 do 14:00 sati, a petkom i subotom od 10:00 do 20:00 sati.

U Širokom Brijegu obilježava se 30. obljetnica rada i djelovanja Franjevačke galerije i muzeja

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.