Sarajevo dobiva instalaciju od 142.000 KM u spomen na ZOI

Sarajevo uskoro dobiva multimedijalnu instalaciju “Sarajevo Olympic Journey” u okviru programa obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84 održanih u glavnom gradu BiH.

Odluku o podizanju ove umjetničke skulpture od značaja za Grad Sarajevo donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva na inicijativu gradskog vijećnika Jasmina Ademovića.

Financiranje ovog spomenika snosit će udruženje KulturaMedia, a Grad Sarajevo sufinancira iznos od 30.000 KM iz Proračuna 2023. godine, tako da je ukupna vrijednost izrade i postavke instalacije 142.000 KM.

Umjetnička skulptura planira se postaviti u sarajevskoj Općini Centar, točnije u ulici Betanija, u blizini Olimpijskog centra Zetra s ciljem memorije i promocije navedene godišnjice.

Koncept ove umjetničke instalacije počinje ikonografijom prepoznatljivih olimpijskih krugova, ali svoj put nastavlja nadogradnjom na ideju kruga kao simbola putovanja kroz vrijeme i sjećanje, beskonačnosti ljudskog duha i ideje.

Krug ovdje postaje spiralna forma koja nudi nove perspektive promatranja, simbolizira protok vremena, stvarajući vlastiti narativ i prostor za zajednička iskustva publike. Ovaj oblik tako ne promatra Olimpijadu kao trenutni događaj u povijesti grada, nego kao fenomen putovanje vremenom, navodi se u opisu idejnog rješenja.

Instalacija je načinjena od dvije spirale forme koje se susreću i povezuju, nazirući olimpijske krugove, kreirajući prostor za emotivno hodočašće.

Ove dvije forme svojim spajanjem i konzumiranjem govore o Olimpijadi koja je spojila sport i kulturu, obične građane i vrhunske natjecatelje, duh grada Sarajeva i duh Olimpijskih igara – jedan grad sa cijelim svijetom. Dimenzijama u natprirodnoj veličini, ova skulptura postaje i prostor za okupljanje, landmark našeg rada, prostor za opuštanje, refleksiju i evociranje sjećanja. Skulpture u participativnoj umjetničkoj formi tako postaju klupe, prolazi, kazalište, igralište…, istaknuto je.

Grad Sarajevo zakazao je i javnu raspravu koja će trajati do 12. prosinca 2023. godine, te je pozvao građane da dostave svoje mišljenje, primjedbe, prijedloge, odnosno sugestije na Nacrt Odluke o podizanju multimedijalne instalacije “Sarajevo Olympic Journey”.

Sarajevo je prije 39 godina bilo centar svijeta

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.