Samsung umiješan u veliku korupcijsku aferu

Južnokorejski istražitelji u srijedu su pretraživali urede Nacionalne službe mirovinskih fondova (NPS) u okviru velikoga korupcijskoga skandala koji je pogodio konglomerate poput Samsunga te izazvao opoziv predsjednice Park Geun-Hye.

Grupa neovisnih istražitelja nastoji saznati je li južnokorejski div kupio osobu od povjerenja predsjednice Park, Choi Soon-Sil, u zamjenu za zeleno svjetlo vlade kontroverznom spajanju dviju njegovih podružnica, prenosi Hina.

Choi se sudi za iznudu i zloupotrebu položaja. Također je optužena da je koristila svoj utjecaj na predsjednicu kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a taj novac potom koristila za vlastite potrebe.

Spajanje u 2015. godini Cheil Industries i C&T smatrano je ključnom etapom kako bi se jamčio prijenos vlasti na čelu kompanije, u korist vjerojatnoga nasljednika Lee Jae-Yong. No, nezanemariv broj dioničara C&T usprotivio se snažno tom spajanju pod vodstvom američkoga fonda Elliott. On je dao na znanje da operacija podcjenjuje vrijednost kompanije na štetu dioničara. Spajanje je izglasao NPS, važan dioničar Samsunga.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.