Samo 39 posto vozača koristi sigurnosni pojas u vožnji

Samo 38,87 posto vozača u Republici Srpskoj koristi sigurnosni pojas u vožnji, pokazali su rezultati jednogodišnjeg istraživanja Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS).

Istraživanje je provedeno tijekom 2012. na uzorku od 28.764 vozača.

Uočeno je da sigurnosni pojas u naselju koristi manje vozača (29,79 posto) u odnosu na lokacije van naselja – otvoreni put (51,99 posto).

Razlozi znatno veće upotrebe pojaseva na putevima van naseljenih mjesta kod vozača (i kod muškaraca i kod žena) mogu se naći u većim brzinama kretanja njihovih vozila i u dužim relacijama putovanja.

Promatrajući dobivene rezultate po lokacijama i po spolu, uočeno je da vozači muškog spola manje koriste sigurnosne pojaseva, kako u naselju (26,07 posto), tako i na otvorenom putu (49,08 posto), u odnosu na vozače ženskog spola kod kojih je stopa upotrebe sigurnosnog pojasa veća (48,47 posto u naselju i 68,08 posto van naselja).

Analizom podataka upotrebe sigurnosnog pojasa kod vozača po općinama-gradovima u Republici Srpskoj (obuhvaćena je 31 općina – grad i 42 lokacije, u naselju i van naselja) uočeno je da je postotak upotrebe pojasa različit.

Najmanji postotak upotrebe pojasa kod vozača uočen je u Šipovu (1,91 posto), Trebinju (6,47 posto), Šekovićima (7,14 posto), dok sigurnosne pojaseve najviše koriste vozači u Osmacima (91,59 posto) te Šamcu (91,34 posto).

Brojanje upotrebe pojaseva u Osmacima i Šamcu izvršeno je samo van naseljenog mjesta.

Žene suvozači, kao i žene vozači više koriste sigurnosne pojaseve na putovima u naselju i van naselja u odnosu na muškarce.

Ipak, postotak upotrebe pojaseva je veći i kod žena i kod muškaraca kada u prometu sudjeluju kao vozači u odnosu na suvozače.

Sigurnosni pojasevi neupitno utječu na smanjenje stradanja (smanjenje smrtnosti i težine povreda) u prometnim nezgodama.

Vezivanjem pojaseva se samostalno može najviše učiniti vlastitu sigurnost u vožnji. (Fena)

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.