Samo 2,82 posto ulica u BiH nazvano je po ženama

U 12 gradova u BiH, među kojima su Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Mostar, Zenica, Bihać i drugi centri, samo 2,82 posto ulica nazvano je po ženama, što je najveći indikator ženske isključenosti iz zajedničkog pamćenja.

Pokazalo je to istraživanje koje su tijekom 2020. godine, i pored restrikcija nametnutih pandemijom, provele članice Inicijative Mir sa ženskim licem.

Među gradovima koji su obuhvaćeni istraživanjem ima i onih u kojima nema nijedne ulice imenovane po ženama, do Banja Luke koja ih ima najviše – 43.

Inicijativa Mir sa ženskim licem i Forum civilna mirovna služba pokrenuli su kampanju “100 žena – 100 ulica po ženama”, koju zajednički inicira i vodi 14 organizacija civilnog društva u BiH, aktivnih u obrani ljudskih prava i radu na unapređenju ravnopravnosti polova i mirovnih procesa.

Kampanja “100 žena – 100 ulica po ženama” je prva masovna inicijativa ove vrste u kojoj aktivistice borbe za ženska prava propituju i traže promjene u politikama obilježavanja javnog prostora i imenovanja ulica, kao važnog dijela ukupne kulture sjećanja u BiH.

One napominju da nema suštinske ravnopravnosti bez ravnopravne raspodjele – i sjećanja u javnom prostoru.

Naš prvi cilj je 100 novih ulica imenovanih po ženama u navedenim i drugim gradovima BiH i ne tražimo nužno ničije “brisanje” nego razumijevanje i djelovanje koje uključuje spoznaju da je javni prostor zajednički, i žena i muškaraca, da želimo da se pamte žene koje su radile za dobrobite svojih zajednica i da ćemo “hodajući ženskim ulicama” osjećati da živimo ravnopravnost spolova i osjećati da možemo biti zaštićene od ove i drugih oblika diskriminacije, poručile su organizatorice kampanje.

Dio strateškog plana Inicijative Mir sa ženskim licem jeste da se kroz kulturu sjećanja u BiH vrednuje i čuva sjećanje na postignuća, iskustva i doprinos žena kroz povijest i danas.

(www.jabuka.tv)9 komentara

      • Ne ide pošteno, ne ide na zloban način.. Nismo mi napadali niti smo htjeli ikad tuđe. Režim koji je bio nema veze sa nama kao narodom. Mi smo ti koji smo žrtve iako nas svi žele prikazati drugačije, da smo zli. Živimo sa toksičnima.kojima upravo spominju neki nedostatak ili grešku da bi svoje umanjiti. I kojima je cilj uništenje Hrvata. Nemaju što drugi reći usprkos svemu. Vrati Bosnu pa si slobodan. Nego neće, ignoriraju obavezu i stvarnost. Na tuđem si tlu zapamti. To nije tvoje. Stranac si tu kao i Srbin. I svaki koji nije Hrvat iako je Hrvat taj koji je ćušnut i šikaniran. Nemaju što drugi reći.. Trenutni francetići drugih nacija i ti neki budale koji su i ako su bili.. Vrati oteto pa se onda žali.

      • za Hanonimno: Zašto ne bi Francetići i Budaci, ako mogu Draža Mihajlović, Jovan Dučić, Josip Broz Tito,Rodoljub Čolaković, Alija Izetbergović, Sultan Fatih, pa razne četničke i balijske postrojbe (poznate po zločinima, klanjima, progonima, paljevinama…)

  • za Hanonimno: Zašto ne bi Francetići i Budaci, ako mogu Draža Mihajlović, Jovan Dučić, Josip Broz Tito,Rodoljub Čolaković, Alija Izetbergović, Sultan Fatih, pa razne četničke i balijske postrojbe (poznate po zločinima, klanjima, progonima, paljevinama…)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.