Samirova poruka: Svima ću preporučiti liječenje u Banja Luci

Banja Luka mi je spasila život, kaže kao ključnu rečenicu na početku i na kraju razgovora Samir Velić iz Velike Kladuše, koji je završio svoj pretposljednji radioterapijski tretman u Centru za radioterapiju Banja Luka.

Dobro raspoloženje na kraju liječenja

Uz kavu, u društvu svoje supruge, dobro raspoložen i sretan što se sutra vraća kući, Samir bez imalo suzdržavanja priča detalje svog života, od trenutka kada je počeo osjećati zdravstvene tegobe, do danas kada uspješno završava svoje onkološko liječenje.

Kako je počelo?

Prve probleme sa gutanjem sam počeo osjećati tijekom prošle godine za vrijeme pandemije korona virusom, ali nisam obraćao pažnju na njih. Tek kada sam počeo iskašljavati krv u travnju ove godine, na nagovor supruge sam otišao kod liječnika, priča Samir i dodaje da mu dijagnoza karcinoma nije bila niti na kraj pameti.

Preporuka da odstrani grkljan- šok!

Kada mu je potvrđena dijagnoza karcinoma larinksa (grkljan), nije mogao vjerovati. Odlazak kod prvog liječnika i prijedlog da se uradi operacija kojom će mu se odstraniti grkljan ostavila ga je u šoku.

Bez obzira na dobronamjerne savjete liječnika i njihova uvjeravanja da ću vremenom naučiti da komuniciram sa ljudima jer ću nakon operacije izgubiti sposobnost govora, odlučio sam potražiti drugo mišljenje liječnika, ispričao nam je Samir.

Ostati bez glasa i – bez posla: Rekao sam NE

Ostati bez glasa, za njega nije bila opcija, jer to nije značilo samo izgubiti sposobnost svakodnevnog komuniciranja, već  izgubiti  i “glavni alat” i na tržnici gdje prodaje dijelove za motorna vozila i tako već više od 20 godina hrani svoju obitelj i sedmero djece.

Išao i u Zagreb, ali…

Samir je na svom putu traženja lijeka otišao i do Zagreba,  gdje su mu u jednoj privatnoj klinici potvrdili dijagnozu. Međutim, imajući ograničena financijska sredstva, nije bio u mogućnosti platiti liječenje u drugoj državi, koje osiguranje ne pokriva.

Tad je čuo za Banjaluku

Pričajući sa ljudima i očajnički tražeći neko drugo rješenje, dobio je informaciju da je liječenje karcinoma u Banjoj Luci na izuzetno visokom nivou.

Prvo S-tetik

Prvo sam se obratio privatnoj klinici S-tetik u Banjoj Luci,  gdje sam veoma ugodno prihvaćen i nakon inicijalnog pregleda i dogovora oko kemoterapije, dobio sam instrukcije da se javim u Affidea/IMC Centar za radioterapiju Banja Luka, govori Samir ne štedeći riječi hvale za liječnike u S-tetiku.

Početak suradnje Bihaća i Banjaluke sretna okolnost

Sretna okolnost za Samira je bila ta što je, nekoliko mjeseci ranije, menadžment bolnice u Bihaću, u cilju rješavanja sve većeg problema sa pacijentima u Unsko-sanskoj županiji kojima je potrebno radioterapijsko liječenje karcinoma već bio u kontaktu sa IMC Centrom za radioterapiju Banja Luka i dogovorio početak suradnje što je podrazumijevalo i nekoliko besplatnih liječenja.

Radikalni plan liječenja u Banjaluci počinje

Tako Samir nije platio svoj tretman. U Centru za radioterapiju Banja Luka primio ga je dr. Pavle Banović, specijalist radijacijske onkologije, koji je napravio radikalni plan liječenja  IMRT/Rapid Arc tehnikom koja je jedna od najnovijih radioterapijskih metoda liječenja, čija je specifičnost izuzetna preciznost u ciljanju tumorske mase, uz maksimalnu poštedu okolnog zdravog tkiva.

Sedam tjedana su trajali tretmani

Ovaj tretman je trajao sedam tjedana i provodio se na TrueBeam linearnom akceleratoru, koji je najnovija generacija radioterapijske opreme.

Dobio sam sve informacije oko tijeka svog radioterapijskog liječenja, kompletnu suportivnu terapiju i išao sam na redovne preglede kod dr. Banovića. A ovo crvenilo će uskoro proći, uz osmijeh Samir pokazuje na svoj vrat i govori kako će blaga promuklost, koju sada ima također nestati u sljedećih mjesec dana, kada planira ispeći janje i pozvati sve prijatelje da zajedno proslave njegovo ozdravljenje.

Samir: Ne idite daleko na liječenje

Naše ugodni razgovor sa Samirom i njegovom suprugom Zehidom je završilo uz Samirove riječi da je prezadovoljan tijekom svog liječenja u Banjoj Luci, te da će svim svojim sugrađanima pričati da ne moraju rješenja za svoj zdravstveni problem tražiti daleko od kuće.

Banjaluka mi je spasila život

Sigurnim glasom čovjeka u čijem pogledu se vidi iskustvo borbe sa opakom bolesti, Samir nam na kraju govori Banja Luka mi je spasila život. Bog zna šta bi bilo sa mnom…

Samir je imao sreću, jer je bio dio dogovora između “Bihaća i Banjaluke” – nije se mogao liječiti tamo gdje ima osiguranje, ali nije morao ni platiti tamo gdje se mogao liječiti.

Je li ljudski život vredniji od svih propisa, procedura i ograničenja – Samirov odgovor je jedno veliko – DA.

*PR članak