Sami očistite odvod kod kuće uz pomoć ovih savjeta

Ako voda sporo protječe kroz odvod radi se o pričepljenju, no ako uopće ne otječe, radi se o začepljenju. Budući da i u ovom slučaju vrijedi ona ‘bolje spriječiti, nego liječiti’, problem riješite eko-receptima.

Dok veća začepljenja treba ipak prepustiti profesionalcima, manja možete riješiti sami pomoću sastojaka koje imate kod kuće – sode bikarbone i octa. Ne ignorirajte to što vam voda u sudoperu sve teže otječe jer se masnoće i ostaci hrane nakupljaju u cijevima pa tako osim zastoja riskirate i neugodne mirise – bakterije će se nekontrolirano razvijati u takvom okruženju.

Stoga redovito čistite odvode, a u tome vam mogu pomoći savjeti eko stručnjaka, piše, mindbodygreen.com.

Spas za odvod u kadi i tušu

Zaostajanje vode u tušu ili kadi obično uzrokuju dlake, pa na rupu za odvod svakako stavite rupičasti filter koji možete kupiti u svakoj prodavaonici proizvoda za kućanstvo. Tako ćete izbjeći korištenje štetnih kemikalija, a sve što trebate je, kad čistite kadu, očistiti i filter jer se dlake i stanice kože prvo nakupljaju na njemu, kaže Becky Rapinchuk.

U slučaju da je stvar već učinila svoje, poslužite se sajlom. Jednostavno je pustite kroz odvod i počnite okretati ručku dok se ne zaustavi. To znači da ste došli do začepljenja. Sajla će ga razbiti ili će se zakačiti na njega. Zatim je izvucite, skinite nataloženi otpad i ponovite postupak sve dok voda ne bude otjecala bez zastoja.

Ako ni sada niste uspjeli odčepiti odvod, napravite domaće sredstvo za odštopavanje.

Isprobajte recept kojim se eko stručnjakinja Melissa Maker služi kada ima problema s otjecanjem vode u sudoperi i u kadi.

1. Ulijte tri šalice vrele vode u odvod.

2. Uspite šalicu sode bikarbone i ostavite da djeluje preko noći.

3. Zakuhajte tri šalice bijeloga octa i lagano ulijte u odvod. Ova će mješavina izazvati stvaranje pjene koja će pak razbiti sve nečistoće koje su se zalijepile za cijevi.

4. Sada pustite vruću vodu da teče, najmanje minutu, kako bi se isprave zaostale nečistoće.

Voda dobro otječe, ali se iz odvoda širi neugodan miris? Rapinchuk ima rješenje i za to.

Ulijte pola šalice bijeloga octa u odvod i ostavite desetak minuta da djeluje. Zatim pustite hladnu vodu. Ako je u cijevima zaostalo imalo plijesni, ocat će sve isprati, kaže, prenosi 24sata.hr.

No, ako niste riješili problem, možda je najbolje da u pomoć pozovete profesionalca.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.