Šahovski klub Široki: Manje poznati sportaši koji donose brojna odličja – Jabuka.tv

Šahovski klub Široki: Manje poznati sportaši koji donose brojna odličja

Ekipa portala Jabuka.tv posjetila je prostorije Šahovskoga kluba Široki, koji je skupina entuzijasta i zaljubljenika u ovu igru, na čelu s prvim predsjednikom Kluba Vlatkom Krešićem, osnovala 1996. godine.

Šahovski klub Široki svoje prostorije dobio je 2004. godine, a u tim prostorijama i danas treniraju i uče šahisti koji se pripremaju za razna natjecanja. Današnji predsjednik kluba je Blago Vukoja, a tajnik je Željko Bogut. Klub se financira jednim dijelom od Grada Širokoga Brijega, a jednim od dugogodišnjega sponzora, širokobriješke tvrtke HERING d.o.o.

U klubu se tradicionalno održavaju Božićni i Uskrsni turnir te Prvenstvo grada. Nekad su se tu održavala i juniorska i seniorska prvenstva kluba te školska natjecanja.

Za našega posjeta imali smo priliku vidjeti vrlo mlade šahiste i šahistice kako rješavaju šahovske probleme, a razgovarali smo i s trenerom Petrom Bogutom o klubu i mladim šahistima. Petar Bogut mladi je trener, rođen 1993. godine, koji se šahom bavi od djetinjstva, a trenutno je i državni sudac koji već šestu godinu zaredom sudi razne turnire i lige širom BiH.

Bogut je istaknuo da Klub, iako relativno mlad, ima bogatu i uspješnu povijest.

“Šahisti Kluba više su puta osvojili Kup Šahovskoga saveza HB, prvu ligu HB, dva puta Premijer ligu BiH, a Klub se više puta predstavio i na europskom kupu pobjednika kupova”, navodi Bogut, dodajući da mjesta za razvoj šaha u BiH još itekako ima.

Zbog toga je IM Željko Bogut, dvostruki prvak Bosne i Hercegovine, i osnovao Školu šaha u Širokom Brijegu. Škola je dala dobre rezultate te su mnogi mladi šahisti iz kluba osvajali prva tri mjesta na državnim i saveznim natjecanjima za juniore i kadete.

“Svake godine pomalo se dižu standardi na ligama i turnirima, za koje se pripremamo na ovim obukama u školi šaha. Trenutno se škola šaha provodi u dvije skupine, u jednoj su djeca koja su krenula prošle godine, a u drugoj su početnici. Radi se prema programima vrsnih trenera Željka Boguta i Aleksandre Dimitrijević, koji su prije nekoliko godina osmislili sjajan program za rad s djecom. Prošle godine troje djece iz kluba izborilo je nastup na državnom prvenstvu”, s ponosom je istaknuo Petar Bogut.

“Jedna od najvrjednijih stvari koju djeca na šahu nauče je strpljenje. Osim toga, šah povećava IQ, potiče kreativnost, poboljšava vještine čitanja, vježba obje strane mozga te uči planiranje unaprijed. Naravno, tu je i osjećaj postignuća i ponosa koji djeca imaju nakon pobjede, ali jednako je važna i spremnost da dostojanstveno podnesu poraz”, objasnio je Bogut dobrobiti bavljenja šahom za portal Jabuka.tv.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.