Sagorijevanje i duhanski dim su gorući problemi pušenja cigareta

Sagorijevanje u bilo kojem obliku je štetno – motor, vatra za ogrjev ili cigareta. Svaki od ovih procesa sagorijevanja u zrak ispušta štetne tvari koje zagađuju okolinu.

Desetljećima unazad nova otkrića pomažu da se riješimo sagorijevanja, pa su danas emisije štetnih plinova manje kod električnih vozila, daljinsko grijanje je efikasnije od loženja, a donedavno je znanost tražila rješenje za eliminiranje sagorijevanja koje nastaje paljenjem cigarete. I ono može biti upravo u zagrijavanju.

Zašto je sagorijevanje problem

Kada se upali cigareta, dolazi do sagorijevanja i njezina temperatura žara dostiže i do čak 900 stupnjeva Celzijevih. Tada se stvara duhanski dim kroz koji se oslobodi više od šest tisuća tvari, među kojima se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne. Pušači su uglavnom svjesni štetnih posljedica svoje loše navike i najbolje rješenje za njih je da istog trenutka prestanu pušiti ili konzumiraju duhanske ili nikotinske proizvode u bilo kojem obliku.

Međutim, postoje i oni koji iz različitih motiva ne odustanu. Zato je važno da se informiraju i o alternativama i donesu odluku kako da se na najefikasniji način oslobode duhanskog dima.

Koje su glavne razlike između cigareta i alternativa?

Kod alternativa cigaretama kao što je IQOS, uređaj iz kategorije koja koristi tehnologiju zagrijavanja, ne dolazi do sagorijevanja duhana, već zagrijavanja i to na temperaturi do 350 stupnjeva. Tako se prilikom konzumacije ne stvara duhanski dim već aerosol.

Znanstveno je dokazano da se tako u prosjeku proizvodi do 95 posto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Znanost napominje da to nužno ne znači i smanjenje rizika od 95 posto.

Kako zagrijavanje može biti dio rješenja

Alternative smanjenog rizika, zbog procesa zagrijavanja, u prosjeku stvaraju 98 posto manje ugljičnog monoksida i znatno nižu razinu drugih štetnih sastojaka.

Još jedan važan primjer razlike između cigareta i boljih alternativa je i prisustvo katrana. Kod IQOS-a katrana nema već ga je zamijenio aerosolni ostatak sa znatno nižom razinom štetnih sastojaka.

Za potpuno razumijevanje razlika važno je napomenuti da, iako jesu bolja opcija, ove alternative nisu bez rizika i oslobađaju nikotin koji izaziva ovisnost.

*Sponzorirani članak