Sadnja tulipana: Savjeti za uspješan uzgoj tulipana

Želite saznati kako izgleda prava sadnja tulipana i kada je pravo vrijeme za nju?

Donosimo vam savjete koji će vam u tome pomoći.

Tulipani bez sumnje pripadaju skupini najljepšeg i najpopularnijeg cvijeća.

No, želite li ovo predivno cvijeće uzgojiti u vlastitom vrtu, donosimo vam vodič kako izgleda sadnja tulipana.

Porijeklo i izgled tulipana

Tulipan je biljka koja pripada bogatoj porodica ljiljana (Liliaceae). Njegov uzgoj proteže se na nekoliko različitih dijelova svijeta poput južnog dijela Europe, sjevera Afrike te sjeverozapadnog dijela Azije. Tulipan je cvijet karakterističan po lukovici kruškolikog oblika koja je s jedne strane zaobljena, a s druge spljoštena. Iz lukovice rasta biljka koja u pravilu može narasti i do nevjerojatnih 70 centimetara.

Biljka najčešće ima oko pet različitih širokih listova zelene ili blijedozelene boje. Na vrhu same stabljike rastu predivni cvjetovi, u pravilu na jednoj stabljici izraste samo jedan cvijet. Cvjetovi mogu biti različitih boja, u čemu je i posebnost ove zanimljive biljke, piše Rtl.hr.

Uzgoj i održavanje

Što se tiče uzgoja i sadnje, tulipani se mogu upotrijebiti za rez, za sadnju u cvjetne gredice ili za sadnja u lončiće, sandučiće te zdjele za forsiranu cvatnju. Način sadnje ovisi upravo o tome gdje želite uzgajati svoje tulipane. Ako ste se odlučili za uzgoj u vrtu, najbolje vrijeme za sadnju tulipana u tom je slučaju rano proljeće.

Prije svega važno je znati da je tulipanima potrebno bogato plodno tlo. U obrađenoj zemlji na gredici trebalo bi napraviti sitne jarke duboke 12 centimetara. Zemlju je obavezno dobro usitniti i izmrviti, a lukovice utisnuti korijenom prema dolje. Oko posađenih lukovica trebalo bi ostati dovoljno razmaka za zalijevanje. Minimalni razmak između lukovica trebao bi biti osam centimetara.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.