Sadnja proljetnih i ljetnih lukovaca

Ukoliko želite da krajem proljeća i početkom ljeta vaš vrt izazove divljenje i laganu ljubomoru vaših susjeda i znatiželjnih prolaznika , cvjetajući predivnim bojama, sada je idealno vrijeme za sadnju lukovica koje cvatu u proljeće i početkom ljeta.

Sadnja lukovica obavlja se na dobro pripremljeno tlo, prethodno pognojeno organskim gnojivima. Prilikom sadnje, lukovicu čvrsto utisnite u tlo, tako da baza bude u dodiru sa tlom.

Općenito je pravilo da dubina sadnje lukovica bude 2-3 puta veća od veličine lukovice. (primjerice: ako je lukovica veličine 2 cm sadi se na dubinu 4-5 cm)

Najčešći razmak sadnje je 8 do 10 cm za sitne lukovice, a 10 do 20 cm za krupnije. Kako biste dobili ljepšu sliku, lukovice je poželjno saditi u skupinama, i to iste vrste.

U najljepše lukovice za ljetnu cvatnju ubrajamo ljiljane, dalije, begonije, kale, gladiole, a koje će lukovice uljepšavati vaš vrt odlučit ćete vi sami prema vlastitom izboru, ideji ili želji.

Na kraju o kojoj god vrsti lukovice je riječ – bitno je da je njegujete redovno i s ljubavlju

Ukoliko se odlučite posaditi ljiljane, pazite da ih smjestite na dobro osunčano mjesto u vrtu. Ako biljke ne posadite na dovoljno sunčano mjesto, stabljike će se iskriviti u potrazi za suncem. Zalijevajte ih redovito i temeljito, jer ne smijete dopustiti da ljiljan ostane bez vlage.

Ako se pak odlučite posaditi gladiole također ih smjestite na sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Da bi gladiole cvjetale cijelo ljeto, sadit ćete ih od sredine travnja do sredine lipnja u razmacima od 14 dana (jer cvatnja jednog cvjetnog klasa ne traje duže od dva tjedna).

Na kraju o kojoj god vrsti lukovice je riječ – bitno je da je njegujete redovno i s ljubavlju, jer samo tako će vaš vrt krasiti šarena paleta boja čak i kada se uokolo počnu nazirati prvi znakovi jeseni.

POSJETITE NAŠ AGROKUTAK 🙂

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.