Sadnja presadnica tikvica

Unazad nekoliko godina većina hobista ne uzgaja presadnice povrća u vlastitoj režiji već poseže za gotovim presadnicama kod provjerenih dobavljača. Tako je i sa tikvicama. Uzgoj tikvica iz presadnica je sve više zastupljen jer prije dolazi do plodonošenja i berbe a zbog ujednačenog rasporeda biljaka plodovi su krupniji i ujednačeniji.

Pošto su tikvice osjetljive na niske temperature i vrlo često stradaju i s najmanjim mrazom, preporučuje se da se na otvorenom sade tek u mjesecu svibnju. Do tada se sadnja može obavljati u zaštićenim prostorima. Pored već standardnih sorti s izduženim plodovima sve su više zastupljene okrugle vrste. Jedna od najkvalitetnijih okruglih sorti je tikvice Tondo di piancenza.

Visokorodna je rana sorta čiji plodovi sazrijevaju za 55 dana. Okruglastog su oblika i tamnozelene boje. Može se pripremiti u svježim salatama ili peći, a često se plodovi pune i mariniraju u staklenkama.

Deklarirane presadnice tikvica kao i ostalog povrća, potražite u Agrocentrima Sjemenarne, a za sve dodatne informacije kontaktirajte našu Agropodršku na broj 039/700-000.

(www.jabuka.tv)