SAD ukinuo vize za Poljake, Hrvatska ostala u viznom režimu

Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar jedine su preostale članice EU-a koje ne uživaju načelo reciprociteta između EU-a i SAD-a i njihovi su državljani neravnopravni u odnosu na državljane ostalih članica Unije.

SAD je u petak ukinuo vize Poljacima, objavio je predsjednik Donald Tump, pa su još samo četiri članice EU-a, uključujući Hrvatsku, ostale u viznom režimu s SAD-om.

Trump je prošloga mjeseca najavio da u sljedećih nekoliko tjedana očekuje ukidanje viza za Poljsku, što znači da njezini državljani za putovanje u SAD do 90 dana, bilo poslovno ili turističko, više neće trebati vizu.

U petak je objavio da je Poljska i službeno ušla u program izuzeća od viza (VWP).

Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar jedine su preostale članice EU-a koje ne uživaju načelo reciprociteta između EU-a i SAD-a i njihovi su državljani neravnopravni u odnosu na državljane ostalih članica Unije, prenosi Hina.

Bruxelles je pokušao utjecati na brže rješavanje toga problema kako bi te zemlje ušle u WWP, no one najprije moraju ispuniti osnovni uvjet i sniziti postotak odbijenih zahtjeva za vize na manje od tri posto.

Iako je taj postotak za Hrvatsku u padu, on je 2017. godine još uvijek iznosio 5,1 posto.

Hrvatska i Cipar posljednjih su godina spominjani kao pozitivni primjeri, blizu ispunjenja formalnih kriterija za ukidanje viza, no u VWP je ušla samo Poljska.

Iako je Europska komisija do 12. travnja 2016. trebala uvesti vize za državljane SAD-a i Kanade jer te države nisu ukinule vizu za sve građane EU-a, Komisija naposljetku nije provela svoju odluku.

(Hina)


10 komentara

 • NAŽALOST PO NAS HRVATE , AMERIKANCI SU U PRAVU.
  HRVATSKU PUTOVNICU POSJEDUJE SKORO POLA MILIJUNA ALBANACA, BOSANSKIH MUSLIMANA, SRBA, ALBANACA IZ MACEDONIJE , CRNOGORACA , A ROME ,KOJA NAS SRAMOTE NA SVAKOM KORAKU DILJEM EUROPE NEĆU NI SPOMINJATI.
  JER ROMI DI GOD POČINE KAZNENA DJELA U Z.EUROPI, NAZIVAJU SE HRVATIMA JER IMAJU KAO ŠTO JE NA ZAPADU I OBIČAJ PUTOVNICU ZEMLJE UZ KOJU SE AUTOMATSKI VEŽE DRŽAVLJANSTVO.
  O ALBANCIMA U ISTRI KOJI DRMAJU ISTROM ZADNJIH TRIDESET GODINA ZAJEDNO S ONIM ISTARSKIM AUTONOMAŠIMA JAKOVČIĆEM I NJEGOVOJ KLIKI PJEVAJU I PTICE NA GRANAMA.
  JAVNA JE TAJNA DA ISTARSKI AUTONOMAŠI IZ IDS-A, ZAJEDNO S ALBANSKOM MAFIJOM DRŽE VIŠE MANJE SVAKI GRAD U ISTRI POD SVOJOM POLITIČKOM ILI EKONOMSKOM DOMINACIJOM.
  TAMO GORE SE HRVATI PITAJU KAO I JA OTPRILKE U NAŠOJ ZHŽ -OTPRILIKE 000000000000000000000000, 1%, I TO JE SVA ISTINA.
  PRIKO A.IZETBEGOVIĆA , SVAKI DRUGI ISLAMSKI TERORIST IZ ARAPSKIH ZEMALJA TIJEKOM DEVEDESETIH A ISTO JE I DANAS ,IMA HRVATSKU PUTOVNICU.
  ZATO SU AMERIKANCI U PRAVU, KAD BI UKINULI VIZE PEDESET TISUĆA POTENCIJALNO KRIMINALNIH OSOBA S HRVATSKOM PUTOVNICOM BI ZAČAS MOGLO DOĆ U SAD, I TO ONI VRLO DOBRO ZNAJU.
  GOTOVO SVI SRPSKI KRIMOSI ZADNJIH 20 GODINA IMALI SU HRVATSKU PUTOVNICU.
  O ROMIMA, ALBANCIMA, TRGOVINI DROGOM, BJELIM ROBLJEM , SVIM VRSTAMA KRIMINALNIH RADNJI S HRVATSKIM PAPIRIMA MOGLO BI SE NAPISATI MONOGRAFIJE OD PET TISUČA STRANICA.

 • ZAGREB:: ODJEBI!! ODJEBI U STO PIZDA MATERINI! JER VAS TURBO-CETNIKA JE ZAISTA DOSTA!! BOJIN SE DA CE JEDNOG DANA MOJA HRVACKA SVE TO IZRIGAT , A I DA CE STATI U KRAJ OVOJ MAFIJI STO IZDAJE HRVACKE PUTOVNICE BEZ ZASLUGA IKAKVI!! ZATO: ODJEBI! NE REZI KO CUKO IZ COSKA!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.