Saborski zastupnik mostarskim studentima govorio o položaju Roma u RH

Zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Saboru Republike Hrvatske (RH) Veljko Kajtazi sastao se rektorom Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zoranom Tomićem, a zatim je na mostarskom Filozofskom fakultetu održao predavanje na temu “Položaj Roma i romskog jezika u Republici Hrvatskoj”.

Rektor Tomić istaknuo je kako je s Kajtazijem razgovarao o unaprjeđenju odnosa između SUM-a i manjina koje taj saborski zastupnik predstavlja u Hrvatskom saboru, priopćeno je s Filozofskog fakulteta.

Poseban naglasak stavili smo na romsku nacionalnu manjinu. Mi na SUM-u iskazali smo želju i potrebu da stipendiramo jedan broj romskih studenata, da razvijamo suradnju s romskom nacionalnom manjinom u svim onim totalitetima koji postoje unutar nacionalne manjine. SUM želi biti partner na promociji prava i razvijanja identiteta svih manjina uključujući i romsku, kazao je rektor Tomić.

Zastupnik Kajtazi istaknuo je kako želi upoznati većinsko stanovništvo o položaju Roma, romskom jeziku, o kulturi i tradiciji, jer Romi, kako je rekao, gdje god žive znaju sve o većinskom stanovništvu.

Lokalne samouoprave u Republici Hrvatskoj nemaju svoje akcijske planove za Rome, a na državnoj razini postoji nacionalna strategija, ali u tim planovima u proračunu nemaju sredstva te Romi onda ne mogu ni provoditi akcijske planove, kazao je.

Kajtazi je član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, a bio je i prvi predsjednik Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” koji je osnovan 2007. godine.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.