Sabolić: Otvorena pitanja nisu nepremostiva, Hrvati moraju birati svoje političke predstavnike

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić ocijenio je kako granične policije Hrvatske i BiH sada dobro surađuju u kontroli ilegalnih migracija.

On je pozvao da se i druga otvorena pitanja rješavaju uzajamnim dijalogom i dogovorom, objavio je u ponedjeljak sarajevski “Dnevni avaz”.

U razgovoru za ovaj list veleposlanik Sabolić je kazao kako je nedavni sastanak ministra unutarnjih poslova Hrvatske Davora Božinovića i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića primjer dobre suradnje koji je već dao rezultate i osigurao bolju komunikaciju, posebice na planu borbe protiv ilegalnih migracija.

Podsjetio je kako je konkretan doprinos tome i nedavna odluka Vlade Hrvatske o dodjeli pomoći BiH u policijskoj opremi radi učinkovitijega nadzora granice i suzbijanja prekograničnoga kriminala.

Na pitanje može li BiH imati koristi od hrvatskoga predsjedanja EU Sabolić je odgovorio konstatacijom kako Hrvatska snažno podupire euroatlantski put BiH uz ispunjavanje zadanih uvjeta i kriterija i dodao kako niti jedna zemlja-članica Unije ne poznaje BiH i nije joj pomogla kod podnošenja zahtijeva za članstvo kao Hrvatska.

Hrvatska je najsnažniji zagovornik i prijatelj europskoga puta BiH koji će pomoći da se europske vrijednosti ugrade u njezin pravni sustav uz uvažavanje posebnosti naših susjeda. Hrvatsko predsjedništvo se neupitno zalaže za napredak BiH prema statusu kandidata, poručio je Sabolić.

Kazao je i kako će svibanjski zagrebački summit biti prigoda za osnaživanje pristupnih procesa susjednih država te novi zamah u dinamici njihovoga približavanja EU u narednim godinama.

Hrvatski veleposlanik je istaknuo kako bi otvorena pitanja poput onog nastalog zbog moguće gradnje odlagališta radioaktivnog otpada u Hrvatskoj na Trgovskoj gori trebalo rješavati razgovorima no takve inicijative s bosanskohercegovačke strane do sada nije bilo.

Činjenica je da iz BiH do sada nije upućen poziv prema nadležnom ministarstvu u Hrvatskoj za razgovor o Trgovskoj gori. Ako i kada institucije susjedne države službeno izraze stvarnu želju, potrebu ili interes za stručan razgovor o ovoj temi, hrvatski resorni ministar je spreman za dijalog o svim aspektima interesa ili dvojbi koje pokaže bosanskohercegovačka strana, kazao je veleposlanik Sabolić.

Prema njegovim riječima otvorena pitanja između dvije zemlje nisu nepremostiva no njihovome rješavanju ne doprinose nepotrebne javne izjave već konstruktivni razgovor na stručnoj razini.

Izrazio je ozbiljnu zabrinutost jer je ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH u praksi narušena na štetu hrvatskoga naroda i upozorio kako je nužno spriječiti mogućnost da jedan konstitutivni narod bira drugome predstavnike u vlasti.

Hrvatska podupire demokratski dogovor o pravednome izbornome zakonu koji će zajamčiti prihvaćanje europskih normi, onemogućiti zlouporabu i osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih građana BiH, kazao je Sabolić.

Smatra da bi takva izmjena izbornoga zakona uz strogo poštivanje ustavnoga poretka bila ključni korak prema stabilnosti i napretku, jačanju međusobnog povjerenja uz puno uvažavanje prava i sloboda svih državljana BiH.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.