Sabahudin Topalbećirević gostovao u Mostaru: Sport je najbolji promicatelj države – Jabuka.tv

Sabahudin Topalbećirević gostovao u Mostaru: Sport je najbolji promicatelj države

Sportski novinar Sabahudin Topalbećirević održao je u srijedu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavanje na temu “Sportski uspjesi u funkciji promocije države”.

Topalbećirević je istaknuo kako je sport najbolji promicatelj neke države.

Država u svakom slučaju može biti najbolja kada je sport najbolji. I kultura i mnoge druge stvari dobri su promicatelji države, ali po meni, nema nigdje toliko adrenalina, ništa ne okuplja mase i ništa ne uzbuđuje ljude tako kao sport. Sve to se prenese i na državu i na ljude i jednostavno se spojimo s tim nekim uspjehom svog kluba ili države i radujemo se, istaknuo je Topalbećirević novinarima uoči predavanja.

Kao primjer naveo je Svjetsko prvenstvo u nogometu 1998. godine koje se igralo u Francuskoj.

Do 1998. godine, kako je i tadašnji izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević kazao, samo je 3 posto ljudi znalo za Hrvatsku, a nakon tog prvenstva, njihovog uspjeha i kockastih dresova svi su znali za tu državu. Slično se dogodilo i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. kada sam prvi put pratio reprezentaciju BiH. Tada nisu znali tko je Edin Džeko, ali nakon što su vidjeli kako reprezentacija igra vidjeli su da je to nešto što upoznajete i nešto s čime imate dodira, kazao je Topalbećirević.

Dodao je kako ni jedan političar za svoju državu ne može uraditi nešto što može jedan sportaš.

Ono što je uradio Luka Modrić za Hrvatsku, što radi Edin Džeko za Bosnu i Hercegovinu ili što radi Novak Đoković za Srbiju ne može uraditi ni jedan političar niti bilo tko drugi za svoju zemlju, kazao je Topalbećirević.

Prijenos koji je najviše utjecao na njegovu karijeru i život bio je, kako kaže, prijenos finalne utakmice Lige prvaka iz 1999. godine u kojoj su na Barceloninom stadionu igrali Manchester United i Bayern Munchen.

U toj utakmici Manchester je u sudačkoj nadoknadi za 37 sekundi postigao dva gola i tako preokrenuo rezultat i odnio pobjedu iako je gubio cijelu utakmicu. Izdvojio bih također još jedno finale Lige prvaka, a to je ono iz 2005. godine kada su u Istanbulu igrali Milan i Liverpool, gdje je Milan vodio 3:0, a za nekih 15 minuta Liverpool postiže tri gola, izjednačuje rezultat i kasnije preko jedanaesteraca odnosi pobjedu. To su stvari gdje gledate ljude oko vas kako padaju u nesvijest, kako se događaju infarkti, a ni vi sami ne možete vjerovati da ste prisutni. Te velike utakmice moja su opsesija, kazao je Topalbećirević.

Naveo je kako je kroz svoju karijeru imao dosta gafova.

Događalo mi se da sam ušao u prijenos, pripremio se za jednu utakmicu, a satelit mi izbaci drugu i onda se moraš snaći, naći sastave, tko je sudac i tako dalje. Najteži je posao komentatora bilo koje vrste. Trebaju proći godine i godine rada kako bi se postigla kvaliteta, kazao je Topalbećirević.

Istaknuo je također kako mediji mogu jako puno utjecati na sport.

Bez medija sport je mrtav, kao i sve ostalo. Mediji su ti koji vam daju informaciju, podižu atmosferu i tako dalje. Prije dok nije bilo ovoliko puno medija, ako bih ja dao neki komentar na nacionalnoj televiziji znao sam time promijeniti mišljenje kod izbornika, takav je to utjecaj bio. Danas postoji puno medija koji objavljuju neprovjerene vijesti. Brzina kojom informacija danas putuje dobra je stvar, ali krucijalno je da nije baš sve vijest, mišljenja je Topalbećirević.

Što se tiče uzora kada su u pitanju sportski komentatori, Topalbećirević kaže da je to uglavnom “stara škola” bivše Jugoslavije.

Tu su prije svega Dragan Nikitović, Milorad Đurković i Božo Sušec. Te ljude sam kroz život i upoznao, a oni mi znaju reći da sam ostao jedini iz one stare škole. S drugim komentatorima iz današnjih generacija se poznajem i ima dobrih, kazao je Topalbećirević.

Sabahudin Topalbećirević sportski je komentator i novinar koji je izvještavao s Olimpijskih igara u Sydneyu i Pekingu, četiri Svjetska i Europska prvenstva u nogometu, te stotine prijenosa utakmica Lige prvaka, od kojih 51 utakmicu uživo.

Bio je na 20 finala Lige prvaka, od čega je devet prenosio za Javni servis, po čemu je apsolutni rekorder u regiji, a autor je i nekoliko sportsko-dokumentarnih filmova koji govore o velikim regionalnim sportskim imenima.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.