Sa Zavoda za zapošljavanje “precrtana” trećina nezaposlenih

Od početka godine do 30. studenoga 2016. u FBiH s evidencije Zavoda za zapošljavanje pobrisano je 123.408 osoba, od čega je zaposleno 86.454. U RS-u ove godine s popisa nezaposlenih “precrtano” je 54.482 ljudi, od čega je njih 28.362 uspjelo pronaći posao. Više od trećine nezaposlenih u BiH, točnije 63.074, brisano je iz drugih razloga, a ne zaposlenja, prenosi Večernji list.

Razlozi brisanja

Povratak u školske klupe, odlazak na odsluženje zatvorske kazne ili u inozemstvo trbuhom za kruhom te odlazak u mirovinu neki su od razloga zbog kojih nezaposleni budu brisani s evidencije zavoda za zapošljavanje. Prema spomenutim osnovama, brisano je s evidencija u cijeloj BiH 75.558 osoba u 2015. godini.

Samo u Republici Srpskoj mirovinu je na zavodima za zapošljavanje dočekalo 2717 osoba, a njih 1764 prestale su tražiti poslove, jer su morale otići na odsluženje zatvorskih kazni. Zbog smrti su brisane 403 osobe. Čak 16.838 osoba izbrisano je sa zavoda samo u RS-u jer je proglašeno trajno nesposobnima za rad. Uključivanje u redovito školovanje, stjecanje višega stupnja obrazovanja ili zapošljavanje u inozemstvu također su među čestim razlozima za brisanja sa zavoda za zapošljavanje.

Ne odbijaju poslove

Međutim, pretpostavlja se da je broj onih koji odu preko granice trbuhom za kruhom mnogo veći, jer mnogi od njih nisu bili na evidenciji zavoda. Prema službenim podacima, BiH su napustila 3884 stanovnika u devet mjeseci ove godine. Zemlju najčešće napuštaju medicinari, koji u inozemstvu rade kao njegovatelji. Da među nezaposlenima nema mnogo probirljivih, potvrđuje i to da je u cijeloj Republici Srpskoj samo dvoje uklonjeno s popisa jer su odbili raditi u svojoj struci. Zanimljivo je da su prema ovoj osnovi samo u prvih osam mjeseci 2012. brisane 94 osobe.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kazao je za Glas Srpske da je jedan od problema domaćega tržišta rada to što mnogi, a posebno mladi, nemaju povjerenja u zavode za zapošljavanje.

“Mnogi se javljaju na zavode samo zbog zdravstvenoga osiguranja. S druge strane, značajno je više onih koji se uopće nisu prijavili na evidenciju nezaposlenih jer sumnjaju da će im to koristiti prilikom zaposlenja”, ističe Pavlović. Dodaje kako je činjenica da nemamo dovoljno učinkovite mjere zapošljavanja, ali i da evidencije na zavodima ne prikazuju apsolutno stvarnu sliku stanja u oblasti nezaposlenosti.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Zalosno ali istinito na birovu smo samo brojevi nikad niko nije dobijo poso ko unormalnim drzavama tamo smo ko ovce da nam se zna broj a poso ce dobitsamo onaj ko ima vezu I nekog koce mu pomoc a u drzavnojustanovi mogu samo radit udovice a ostali sto su se borili sad moraju sutit da ne odu u zatvor zalosno ali istinito .

  • samo djeca komunista koji su bili u podrumu na fakultetu imaju poslove a neki su bili i topnici slučajno ali u biti i danas šetaju špijuniraju gradom imaju svoju satnicu svakodnevnu —-nemojte mi objaviti komentar jer vi radite za drotove

Komentiraj: