S problemima ‘devetogodišnje’ u ŽZH upoznat i UNICEF: Prvašići kreću u školu u rujnu?

Praksa da djeca u prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja idu tek od polovine godine, koja se u Županiji Zapadnohercegovačkoj primjenjuje već nekoliko godina, uskoro bi mogla biti prošlost.

Naime, trenutačno se radi na izradi analize učinka provođenja ovakvog skraćenog devetogodišnjeg obrazovanja, odnosno programa zbijenog u šest mjeseci nastave, kako bi se vidjele sve njegove pozitivne i negativne strane.

Prema riječima predsjednika Vlade ŽZH Zdenka Ćosića, nakon što se utvrde rezultati analize, bit će provedena anketa među roditeljima.

”U pripremi je i anketa koja će biti provedena među roditeljima da se vidi njihovo mišljenje, odnosno jesu li za to da prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja traje cijelu godinu (da počne u rujnu) ili da ostane sadašnja praksa (da djeca kreću u školu u siječnju)”, kazao je Ćosić.

Inače, pitanje devetogodišnjeg obrazovanja u ovoj županiji predstavlja se problemom svake godine iznova, a mišljenja roditelja su dosadašnjih godina bila podijeljena.

Jedni smatraju kako bi djeca trebala krenuti u školu u rujnu kada i djeca starijih razreda, međutim, to znači da bi u školi boravila svega dva sata dnevno, što predstavlja problem zaposlenim roditeljima.

S druge strane, ako djeca krenu u školu u siječnju, na nastavi borave po četiri sata dnevno, te u kraćem razdoblju trebaju svladati više gradiva, za što stručnjaci smatraju da određenom broju djece može biti problem. Ovim problemom pozabavio se prije dvije godine i UNICEF.

”Ovakva praksa se suprotstavlja načelima Okvirnog zakona o obrazovanju koji predviđa devet godina za osnovno obrazovanje i u kojem se tvrdi da svi razredi moraju trajati jednako”, napisala je u svom pismu Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Ona je pismo u kojem izražava zabrinutost zbog prakse u ŽZH-u uputila županijskim vlastima, te ih pozvala da ponovno razmotre ovakvu praksu i osiguraju da nastava za prvi razred osnovne škole počne u rujnu, kao i u svim ostalim dijelovima države. Kada je u pitanju financijska strana, premijer Ćosić kaže kako to nije razlog kraćeg trajanja školske godine za prvašiće. ”Financijske posljedice početka školske godine u rujnu su marginalne”, kazao je Ćosić.

(Večernji list)28 komentara

  • kad je bilo osmogodišnja… prvi razred traje 18 tjedana ili 4.5 mjeseca. djeca bi nakon 01.02.2016 bila na raspustu punih 7 mjeseci

 • nastava treba u devetom mjesecu da krene Moja su djeca išla 2 sata i dolazili su kući zadovoljni a treće dijete je pošlo u siječnju i bilo 4 sata u školi i svaki dan dolazilo umorno i mrzovoljno

 • tako je to kad o školi odlučuju nepismeni ljudi,a oni koji im to odobravaju nisu nikad pitali osobe koje su u razredu s djecom što je bolje

 • Kako ste izračunali 6 mjeseci?
  Ni uz najbolju volju, ne može ih se skupiti preko 5, a niti punih 5 uzevši u obzir i prekid oko Uskrsa. Ovo je zapravo neistina koja se više puta ponavlja po portalima, na koju sam i u komentarima na jabuci i drugdje već upozorio. Nadam se da je u vaše vrijeme školska godina počinjala u rujnu, pa vidite, opet nije bilo dosta…

  Prebrzo objavljujete komentare. Usporite malo. ???

 • Vidim mrki dan onogMartina Raguza gore pred “nikad nije kasno”.. Bem te ,i skolu i sve..isto im je isli u osmogodisnju ili devetogodisnju od ovoga nema svakako nista..Svi su upetljani do grla u te privatne-kvazi skole..A bi li oni te osobe koje im daju novac za nekakve kupljene diplome zaposlili sebi ili svojoj djeci u firme..Bi k….

 • skola obavezno u devetom mjesecu u interesu djeteta! Ne mogu roditelji odlucivat kad ce pocet skola jer bi neki prilagodili skolu svom poslu ,a djeca su najbitnija,sve se drugo nekako poslozi.Moje dijete je prva generacija devetogodisnje i oni su isli na trn ,a prvo polugodiste nisu knjige nosili. kuci.drugo su nosili i imali nesto zadace,uglavnom to je bilo bez stresa skoro kao odlazak u vrtic.

 • Jeste li gledali NU2? Gostovano Toni Milun… Mi smo zaostali s ovakvim školstvom, trebamo reformu. Glede polaska u 1. mjesecu, prema mom iskustvu, u 2. i 3. mjesecu je dosta viroza i kad od tako kratkog školovanja odbijemo izostanke zbog bolesti, imamo tako jadno malo vremena da se obrade sve nastavne jedinice.

 • Pa zna li itko kad je upis za naše prvašiće? Ovdje se ništa ne zna.. Ako će krenut u devetom u školu, zar ne bi upis trebao biti sad nekad…?

 • Devetogodišnje osnovno obrazovanje i Bolonjski sustav na fakultetima, čisti promašaj. Ušlo se u nešto što zakonski nije do kraja riješeno. Vratite stari obrazovni sustav, osmogodišnje obrazovanje – nastava s početkom u 9 mj. , a i stari program na fakultetima, 2 i 4 godine, viša i visoka stručna sprema, šta je se znalo šta je tko, a ne danas, fakulteti nazive ovako tumače a županijska ministarstva na drugi način. Ovo je danas živa nakarada od obrazovanja.

 • Da je vijest o radnim mjestima kukali bi nemamo posla, a sad kad djecu treba u sk vodit ne mozemo radi posla. Djeci je previse biti 4 sata u skoli. Ja mislim da je bolje da se to rasporedi vise dana po manje sati. A uostalo u vremenu tehnologije ta dva sata skole mozda ce izvuc djecu malo od kuce da ne budu uz televiziju i racunala. Neka se djeca druze u skoli. To im je najljepse razdoblje zivota.

 • netko gore rece da treba promjenit zastarjelo skolstvo iprilagodit ga 21.stoljecu.pitanje je tko ce to napraviti kad nam je ministrica krojacica i mnogi na vlasti trogodisnjaci s kupljenim diplomama.kriza je ,oni imaju siguran posao i ne mogu razmisljati svojom glavom ili mozda ne smiju,a znamo zasto.ljudi tesko cemo se izvuci iz ovog gliba!!!!!!!!!!!

 • Devetogodišnju treba ukinuti i vratit se na osmogodišnju.Nitko ne pita roditelje za troškove jedne bespotrebne školske godine.Samo ste razvukli program na 9 godina a mnogi će maturirat sa 20 godina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.