S hrvatskom osobnom iskaznicom Hrvati iz BiH će putovati u EU

Osobna iskaznica Hrvatska

Izmjene Zakona o osobnim iskaznicama Republike Hrvatske predviđaju više novosti, a najvažnija za hrvatske državljane van Hrvatske, uključujući i one u BiH, je da će moći dobiti hrvatsku osobnu koja će im služiti i kao zamjena za putovnicu za prijelaz granice s velikim brojem zemalja.

Prema detaljima prijedloga zakona oko kojega je nedavno provedena i javna rasprava, a građani su elektroničkom poštom mogli dostaviti svoje prijedloge, hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u osobnoj iskaznici će se upisivati podatak o njihovom prebivalištu u inozemstvu, prema podacima o prebivalištu ispisanim u dokumentu koju im je izdalo nadležno tijelo države u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili odobren boravak, piše Večernji list.

Toj kategoriji hrvatskih državljana hrvatska osobna iskaznica neće služiti kao dokaz njihovog prebivališta.

Bez strožeg režima

Kada zakon stupi na snagu, osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj zahtjev za izdavanje osobne podnositi će u bilo kojoj policijskoj stanici koja mu je blizu i koja će izdavati ovaj dokument. Za izdavanje osobne kao i do sada trebati će jedna fotografija propisane veličine koja vjerno prikazuje osobu koja podnosi zahtjev, bez pokrivala za glavu, te se daje na uvid ranije izdana osobna iskaznica ili drugi dokument kojom se može provjeriti identitet podnositelja zahtjeva.

Na ovaj način Vlada Zorana Milanovića će omogućiti hrvatskim državljanima van Hrvatske da se nakon uvođenja Šengenskog režima uopće ne osjećaju kao iza željezne zavjese s obzirom da će praktično imati dokument kojim će dodatno ojačati status građana Europske unije. ”Osobna iskaznica moći će služiti i kao putna isprava za putovanja u pojedine zemlje koje dopuštaju da se na njihov teritorij ulazi s tom vrstom isprave”, navodi se u objašnjenju zakona.

Elektronski potpis

Uz omogućavanje stjecanja osobne iskaznice hrvatskim državljanima van Hrvatske, među najvažnijim ciljevima novog zakona o osobnoj, kako je istaknuo MUP RH, je uvođenje elektronske osobne iskaznice za hrvatske državljane koja bi sadržavala kontaktni čip na kojemu bi se, uz osobne podatke koji se ispisuju na kartici osobne iskaznice, moglo pohraniti jedan ili dva certifikata od kojih je jedan za elektronski potpis, a drugi za osiguranje potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna.

Podsjetimo, hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ocijenio je ranije za medije kako se pokazalo potrebnim provođenje Zakona o prebivalištu, a postupanja policije s time u vezi ispravnima.

“Policija diljem Hrvatske obavlja poslove i sve što je dosad utvrđeno pokazalo je da su postupanja ispravna te da je bilo potrebe za provođenjem Zakona o prebivalištu”, izjavio je ministar Ostojić, javila je Hina, a napomenuo je da od 1200 provjerenih, čak više stotina osoba ne živi na tim adresama.

Ostojić je rekao i da su netočne informacije vezane uz osobe kojima su istekle osobne iskaznice.

“Širi se vijest u BiH da se njima oduzima pravo na prebivalište što nije točno. Samo se radilo o isteku osobnih iskaznica”, dodao je Ostojić.

(Večernji list)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.