S bh. tržišta se povlače lijekovi za krvni tlak koji mogu izazvati rak

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine donijela je odluku o obustavi isporuke i povlačenju s tržišta lijekova koji sadrže aktivnu supstancu valsartan proizvođača Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd. zbog sumnje u neispravnost i loš kvalitet aktivne supstance ovog lijeka, piše Klix.ba.

Svim nositeljima dozvola koji na tržištu BiH imaju odobrenje za stavljanje u promet ovog lijeka zabranjena je isporuka, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je naložila i povlačenje serije lijekova koji su već pušteni na tržište.

Lijekovi s valsartanom koriste se za liječenje visokog krvnog tlaka. Povlačenje lijekova uslijedilo je na osnovu odluke Europske agencije za lijekove i nacionalnih nadležna tijela zemalja EU zaduženih za lijekove. Europski medicinski stručnjaci ranije su ustanovili kako lijekovi s valsartanom proizvedeni u Kini sadrže nečistoće i primjese koje mogu izazvati rak.

Europska agencija za lijekove identificirala je nečistoće u aktivnoj supstanci valsartan proizvođača Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Valsartan je prvobitno razvila švicarska farmaceutska tvrtka Novartis i plasirala ga na tržište kao Diovan, ali ovaj lijek danas se više ne proizvodi i koristi se u više generičkih lijekova.

Tvrtka Zhejiang Huahai Pharmaceuticals još nije reagirala na povlačenje lijeka širom Europe.

Odluka o povlačenju i primjeni svih serija lijekova valsartana bit će na snazi do završetka istrage, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Pacijenti koji koriste ove lijekove za sva pitanja u vezi s nastavkom terapije trebaju se obratiti svom liječniku ili ljekarniku. Povlačenje predmetnih lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta jer su u prometu u BiH dostupne serije drugih lijekova koji sadrže aktivnu supstancu valsartan, istaknuli su iz Agencije.

Kako je navedeno iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva, u BiH se provodi povlačenje sljedećih lijekova:

– Valsar HCT – Amsal Pharmaceuticals d.o.o

– Tenval – Bosnalijek d.d

– Valdipin – Bosnalijek d.d

– Tenval duo – Bosnalijek d.d

– Val – Farmavita d.o. Sarajevo

– Val Plus – Farmavita d.o.o Sarajevo

– Yanida – Hemofarm proizvodnja farmaceutskih proizvoda d.o.o Banja Luka

– Yenida H – Hemofarm proizvodnja farmaceutskih proizvoda d.o.o Banja Luka – Yanida Combo

– Hemofarm proizvodnja farmaceutskih proizvoda d.o.o Banja Luka

– Overact – Ilko Ilac Sanayi ve Ticaret a.a

– Vivendal – Lek farmacevtska družba d.d

– Vivendal HCT – Lek farmacevtska družba d.d

– Atenzio – Zada Pharmaceuticals d.o.o

– Atenzio Plus – Zada Pharmaceuticals d.o.o

Detaljan popis pogledajte na stranici agencije.

Iz agencije podsjećaju kako su zdravstveni radnici obvezni prijaviti svako neželjeno djelovanje lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Zdravstveni radnici dužni prijaviti neželjena dejstva lijekova…..
    Pa o čemu govore znači li to da je pacijent i zdravstveni radnici kvalificiranih od tvrtki i liječnicima.
    Pa trijezne nas svim i svačim u lijekovima.

  • Ovako je i s vakcinama..roknu ti dijete i onda kad oboli ko te šiša.Češkaju se iza uva i vele ma to je genetika..Bogohulnici.

  • Stanje briga dr STA propise. Pise za ono sto mu vise plate. Samo obratite pozornost koji lijekovi se daju na recept i koji dr ga preporučuju.Obratite pozornost i kako se ti pojedini”dr”obogatise” sve farmacija plati ???!?

  • Treba piti provjerene hrvatske ili slovenske lijekove kojih ima a oni i onako propisuju neke jeftinije bosanske,srpske kao i ove za tlak i kontaju đžabe su ili malo nadoplatiš .
    Zato ovoliko demencije ima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.