S bh. putovnicom bez vize može se putovati u 95 zemalja

Građani Bosne i Hercegovine sa svojom putnom ispravom bez vize mogu ući u 95 država svijeta. Ovim mjestom Bosna i Hercegovina je napredovala u odnosu na prošlogodišnju listu, kada se nalazila na 44. mjestu s 91 državom u koju se moglo bez viza. Ovaj put BiH se popela za dvije stepenice više i nalazi se na 42. mjestu.

Inače, Međunarodna konzultantska kompanija “Henley&Partners” objavila je “Henley&Partners Visa Restrictions Index” za 2014. godinu, odnosno globalnu listu zemalja u odnosu na slobodu putovanja koju uživaju njeni građani. Kompanija je analizirala viznu politiku svih zemalja svijeta i na osnovu toga kreirala listu na osnovu slobodne mogućnosti ulaska u drugu državu, pišu Nezavisne novine.

Zemlja u regiji čiji građani imaju najviše koristi od posjedovanja putovnice je Slovenija. Kao i prošle godine zadržala se na 12. mjestu liste, a građani ove zemlje bez vize mogu putovati u 160 država, od ukupno 219, koliko ih ima u svijetu. Iza nje, kao druga najbolje plasirana balkanska zemlja je i dalje Hrvatska, koja se nalazi na 22. mjestu, dok je prethodne godine bila na 26. mjestu. Bez peripetija s vađenjem viza Hrvati mogu putovati u 138 zemalja.

Srbija je na 35. mjestu sa 107 država za koje nisu potrebne vize, i također je napredovala, kao i Makedonija, čiji državljani slobodno mogu ući u 106 zemalja, čime se nalaze na 36. mjestu “Henley&Partners” liste.
Posljednji na listi je Afganistan, čijim državljanima viza nije potrebna u samo 28 država.

Tik ispred njega nalaze se Irak, Pakistan i Somalija, te Palestina.

S druge strane, na vrhu ljestvice nalaze se Finska, Njemačka, Švedska, Velika Britanija i SAD. Vlasnici putovnica ovih zemalja mogu slobodno putovati u 174 države.

Prema novim podacima koje je objavio “Daily Mail”, 62 posto svjetske populacije trebalo je tradicionalnu vizu prije putovanja 2014. godine, što je pad sa 77 posto koliko je bilo 2008. godine.

Ukupno 19 posto populacije uspjelo je stići do odredišta bez vize, dok je 16 posto moglo dobiti vizu pri dolasku u zemlju.

(Nezavisne novine)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.