Ruski veleposlanik: BiH može u NATO, ali ćemo reagirati na prijetnju

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov izjavio je kako ta zemlja ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a, ali je upozorio kako i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost sukladno svojim interesima.

Ako BiH odluči da biti članica bilo čega to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati, rekao je Igor Kalabuhov za FTV izričući tako jedva skrivenu prijetnju.

Ustvrdio je ipak kako je zapravo Zapad taj koji predstavlja prijetnju sigurnosti BiH kroz tvrdnje da Rusija “navodno priprema neki plan”.

Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagirati analizirajući stratešku i geopolitičku situaciju, kazao je ruski veleposlanik dodajući kako je članstvo u BiH u NATO-u sada ionako u sferi fantazije jer oko toga ne postoji konsenzus u samoj zemlji i to se neće tek tako promijeniti.

Time je aludirao na odlučno odbijanje dužnosnika iz reda bosanskih Srba predvođenih Miloradom Dodikom da dopuste bilo kakav dalji korak koji bi vodio ka punopravnom članstvu BiH u NATO-u.

Ruski je veleposlanik odbacio tvrdnje kako njegova zemlja uz Dodikovu pomoć koji snažno zagovara savezništvo s Moskvom destabilizira BiH opisavši to kao laži i gluposti. Tvrdi kako njegova zemlja ne vodi rat nego je zapravo u nekoj vrsti mirovne misije jer Ukrajince “oslobađa od nacističke prijetnje”.

Nismo mi u ratu s Ukrajinom. Rat se objavljuje službeno. Diplomat ide u Moskvu, u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, donosi notu i kaže evo, vlada Ukrajine je odlučila da vama objavi rat. To je rat. Za nas je ovo specijalna vojna operacija, rekao je Kalabuhov.

(www.jabuka.tv | Foto: Dejan Rakita/Pixsell)

22 komentara

  • Rat je pravni termin, točno definiran za razlku od teoloških i metafizičkih pojmova i stanja. Ako nema zvanične objave rata, utvrđuju ga nadležni sudovi, sukladno pravnim propisima. Rusija se zapravo povlači iz važećega međunarodno-pravnoga poretka a na svaku odluku međunarodnih tijela kojih jeste sudionik ima pravo veta, blokade. Drugim riječima, to je ono znano i već viđeno “na ovim prostorima” – priznaje se dakle samo sud partije, ali je relativna novina blagoslov nacionalne crkve koji pristaje uz to. Rusija dakle time tvori zapravo neki novi svjetski poredak.
   Partija je, naime, u Kini “komplementirala” sa kapitalizmom, u Rusiji dakle sa Crkvom, a na prostorima bivše Jugoslavije uglavnom sa lokalnim plemenima, tzv “narodima”, kao dakle društvenom platformom, ali i sa ruskim i kineskim elementima, putem involviranja lokalnih nacionalnih, “narodnih” crkvi, odnosno sekti, i kapitala, odnosno kriminala.

 • Čuj ovo. gdje su naši odvjetnici ? može li se ovo smatrati nekom prijetnjom, zastrašivanjem ili nečim takvim protiv naroda općenito i svakog pojedinca u državi individualno. ako može ja bih digao na sudu u Širokom tužbu protiv gospodina zbog izazivanja straha i panike i osjećaja opasnosti za svoj život.

 • Koji glupana pa bugarska i Rumunjska su u Nato savaze a di je BIH daleko ali vi ste popušili 95 ovdje sad more samo rat u Srbiju a ne ko 91-95

  • Jeste bre, alal ti vera bre. Ova naša srpsko-hrvatska strana treba da bude nesvrstana bre. Sjajno je to primećeno diljem ovih naših, balkanskih, prostora, regije bre. Belosvetski hohštaplersko-vatikansko-pedersko-masonsko-oligarhijsko-vakcinacijsko-mejnstrim medjski ološ bre zavađa bratske narode. Majka će rusija i georgije (što je protiv aždahe bre) da lepo to sve denacifikuje i oslobodi, od sebe veoma slobodarske ljude s ovih bre prostora. Pomaže bog.

 • kako ja znam mi hrvati u zapadnoj hercegovini smo zapadno orijentirani i rusi nas ne zanimaju.
  ko se okoristio i profitiro od rusije od nasih?nitko
  Njemacka Austrija Svicarska i druge zapadne zemlje to je nasa veza a ne Srbija i Rusija
  Znam da Beograd jos uvjek na vezi drzi neke bivse agente od KOSa i njihovu djecu
  neka samo drzi a netko zna i ko su Jugonostalgicari pa ako slucajno izbije rat nedaj Boze isprasit cemo ih

 • @seljak da sve se zna da i to da u zapadnoj hercegovini ima rusofila i srbofila i da se sastaju u privatnim kucama a ako slucajno dode do rata i za njih netko ima rijesenje a to je

  Switchblades

 • Drž te se vi Amerike, sve đavle na ovom svitu je ona donijela, pa tako i ovaj rat u Ukrajini. Razjedinjuje Europu, a oni se bogate prodajuć oružje sirotinji. Niti nam trebaju Rusi, a još manje zapad i Amerika!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.