Ruski sud osudio američku košarkašicu na devet godina zatvora

Ruski sud je u četvrtak na devet godina zatvora osudio američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner zbog, kako stoji u objašnjenju, namjernog unošenja ulja kanabisa u Rusiju, što je strogo zabranjeno u toj zemlji.

Izricanje presude moglo bi otvoriti put razmjeni zatvorenika između Rusije i Sjedinjenih Država.

Radilo bi se o 31-godišnjoj sportašici i zatvorenome ruskom državljaninu Viktoru Boultu, ruskome kriminalcu i poznatom trgovcu oružjem koji je u SAD-u osuđen na 25 godina zatvora.

Griner je u četvrtak molila ruskog suca da joj ne uništi život teškom zatvorskom kaznom zbog unosa u zemlju ulja kanabisa i u suzama ga je molila da njezine postupke kvalificira kao pogrešku.

Ruski tužitelj je za dvostruku osvajačicu zlatne olimpijske medalje i zvijezdu američke ženske profesionalne lige WNBA tražio zatvorsku kaznu od devet i pol godina.

Griner je 17. veljače zadržana u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo zbog unošenja kanabisova ulja u Rusiju. Priznala je krivnju, no kazala je da joj nije bila namjera unijeti zabranjenu supstancu u Rusiju niti ikoga povrijediti. Rekla je i da se pakirala na brzinu zbog čega su ampule slučajno završile u njezinoj torbi.

Zbog ampula s uljem kanabisa teksaška je sportašica završila u geopolitičkom vrtlogu koji je započeo kad je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao vojsku na Ukrajinu 24. veljače.

Za vrijeme najzategnutijih američko-ruskih odnosa od kubanske raketne krize 1962., američki predsjednik Joe Biden je pod pritiskom da intervenira u korist Amerikanaca koji su zatočeni u ruskim zatvorima, prenosi Hina.

Američka košarkašica je u Rusiju otišla da bi igrala u klupskoj ligi dok traje pauza u sezoni u Sjedinjenim Državama. Nastupala je za ženski košarkaški klub UGMK Ekaterinburg od 2014., a igrala je i utakmice Eurolige za žene.

(www.jabuka.tv | Foto: Evgenia Novozhenina/Pool/AFP)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.