Ruski haker priznao krađu kojom je stekao milijune

41-godišnji ruski haker Maxim Senakh izjasnio se krivim pred američkim sudom koji ga je teretio za širenje zaraze na desecima tisuća servera čime si je priskrbio milijune dolara varajući korisnike. Senakh se nagodio s tužiteljstvom te priznao da je malwareom Ebury zarazio servere diljem svijeta, uključujući i one u SAD-u.

Optuženi je haker, zajedno s grupom za koju je radio, koristio spomenuti malware kako bi kreirao botnet koji je generirao i preusmjeravao internetski promet prema raznim sajtovima za prijevare. Spomenuta je grupa tako došla do protupravne koristi od više milijuna dolara, izvijestilo je američko ministarstvo pravosuđa, prenosi ICTbussiness. Senkah je također priznao da je djelujući u skupini došao do osobne koristi.

Ebury je maliciozni računalni program, konkretno SSH rootkit/backdoor trojan, te najčešće napada servere koje pokreće Linux. Uz njegovu pomoć hakeri mogu raditi razne ilegalne radnje, od krađa pristupnih podataka korisnika do iskorištavanja zaraženih servera za slanje ogromne količine neželjene pošte.

Senakh je jedan od rijetkih ruskih hakera koji su osuđeni pred američkim sudovima. Rusi neprestano uspješno izbjegavaju američke vlasti zahvaljujući činjenici da se uglavnom nalaze izvan granica SAD-a. Senakh je uhićen 2015. u Finskoj koja ga je izručila SAD-u. Ruski su diplomati tvrdili kako je riječ o protupravnom uhićenju i kršenju međunarodnih pravnih procedura. Kazna Senakhu bit će izrečena početkom kolovoza, a mogao bi dobiti do 10 godina zatvora.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.