Rusija: SAD se planira povući iz Sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa

Sjedinjene Države planiraju se povući iz Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa, a kao izgovor će optužiti Rusiju za nepoštovanje nuklearnog ugovora, rekao je ruski diplomat na glavnom svjetskom forumu za razgovore o oružju.

SAD je potpisao, ali nije ratificirao Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT).

Čini se da se propagandom lažnih tvrdnji o ruskom pridržavanju sporazumu nastoji pripremiti međunarodno mišljenje o povlačenju SAD-a iz CTBT-a i ponovno okriviti Rusiju za sve, rekao je ruski diplomat Andrej Belousov na konferenciji o razoružanju.

Rekao je to uoči roka za povlačenje SAD-a iz još jednog nuklearnog sporazuma, Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF).

SAD se treba povući iz INF-a 2. kolovoza jer želi razviti vlastite bojne glave kako bi odvratio Rusiju, no Rusija tvrdi da je potpuno popustljiva i optužuje Washington za orkestriranje američkog povlačenja.

Mogu sasvim sigurno reći da takav trik neće ponovno proći, rekao je Belousov.

Washington nastoji neograničeno povećati svoj strateški potencijal, uključujući ofenzivni nuklearni kapacitet i komponente obrambenih projektila, dodao je.

SAD nastoji na taj način steći golemu prednost nad svojim vojnim, političkim i gospodarskim protivnicima, rekao je Belousov.

Možda smo na pragu nove ere kada se svi prethodni uspjesi o kontroli i neširenju oružja vraćaju na početak, rekao je ruski diplomat i dodao da je američko ponašanje teško osuditi zbog podrške njihovih saveznika.

Britanski veleposlanik Aidan Liddle rekao je da Britanija, poput drugih članica NATO-a, smatra da je Rusija potpuno odgovorna za propast INF-a, zbog razvoja zabranjenog sustava.

Nijedan američki diplomat nije odmah odgovorio Rusiji tijekom debate.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.