Rusija pred isključenjem s OI-ja, ugrožena i organizacija Eura – Jabuka.tv

Rusija pred isključenjem s OI-ja, ugrožena i organizacija Eura

Posebna komisija Međunarodne antidopinške agencije (WADA) predložila je da se ruskim sportašima zabrane nastupi na međunarodnim natjecanjima, a zemlji zabrani organizacija sportskih natjecanja u iduće četiri godine, zbog nepoštivanja doping pravila.

WADA će o novoj suspenziji Rusije odlučiti na sastanku Izvršnog odbora u ponedjeljak 9. prosinca u Parizu i očekuje se da će to potvrditi.

Prvi čovjek Ruske antidopinške agencije (RUSADA) Jurij Ganus je u razgovoru za francusku novinsku agenciju AFP rekao da očekuje kazne za ruske sportaše i potpunu zabranu natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Mislim da će se zabrana odnositi i na Zimske olimpijske igre u Kini 2022. godine, rekao je Ganus, dodavši: Nažalost, to je stvarnost.

Svjetska antidopinška agencija tražila je od Rusije objašnjenje nedostataka u podacima. Istražitelji WADA-e sumnjaju da je prethodno vodstvo laboratorija u Moskvi manipuliralo i tako nastojalo prikriti slučajeve dopinga. Rusija je optužena da je uklonila stotine pozitivnih testova i podmetnula lažne.

Ganus vjeruje da je bilo toliko manipulacija da odgovor ruskih vlasti ovoga puta neće biti dovoljan, dodavši da on ni njegov laboratorij nemaju pristup bazi podataka. Ganus, koji RUSADA-u vodi od 2017. godine, smatra kako je Rusiji potrebno novo sportsko vodstvo i pozvao je predsjednika Vladimira Putina da intervenira.

Nadam se da će se predsjednik aktivno uključiti u rješavanje problema. Najtragičniji dio svega ovoga je što su naši sportaši postali taoci djelovanja naših sportskih dužnosnika.

Istražitelji WADA-e smatraju da su analize u više od 1000 uzoraka podešene u moskovskom središnjem nacionalnom laboratoriju.

Ruska sportska javnost pita se što će se dogoditi s ruskom nogometnom reprezentacijom koja je izborila EURO na kojem će Rusija biti i jedan od domaćina. Na stadionu u St Peterburgu trebale bio se igrati četiri utakmice, tri u skupini i jedno četvrtfinale.

Bivši dopredsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Rus Vjačeslav Koloskov je u razgovoru za rusku agenciju Tass kazao kako nema izgleda da Rusija ostane bez EP-a.

Postoji li šansa da ruska nogometna reprezentacija izgubi pravo igrati na ovom turniru. Iskreno, ovo je pitanje retoričko. Odluka koju će WADA donijeti 9. prosinca nema nikakve veze s nogometom, rekao je Koloskov.

Svjetska i Europska nogometna federacija imaju svoje zdravstvene i antidoping komisije i laboratorij. Obje organizacije imaju svoju kompletnu dokumentaciju o našim nogometašima. Prema pravilima, doping testovi su obavezni za svaku utakmicu pod okriljem ove dvije organizacije, dodao je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je preporuka za nove kazne ruskim spotašima još jedan pokušaj udara na Rusiju.

Ima onih koji Rusiju žele staviti u obrambeni položaj. Optuženi smo za gotovo sve sfere međunarodnog života, ekonomiju, sukobe, prodaju oružja, plinovode, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.