Rusija pokrenula pitanje Ustavnog suda BiH u Vijeću sigurnosti UN-a

Rusija je u petak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda pokrenula pitanje “opasne situacije oko Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, izjavio je Fjodor Stržižovski, glasnogovornik stalne misije Rusije pri UN-u.

Stržižovski je istaknuo da odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se donose “bez sudjelovanja Srba ili bilo kojeg drugog dražvotvornog naroda”, vode ka uništavanju Daytonskog ustroja i potencijalnom sukobu, što je posebno opasno.

Rusija je danas u Vijeću sigurnosti UN-a postavila pitanje opasne situacije oko Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Republika Srpska je isključena iz procesa donošenja odluka uslijed provokativnih promjena u pravilima rada suda, izjavio je Stržižovski.

Dodao je da nastavak rada trojice stranih sudaca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine donosi anarhizam.

Prema “Sputniku”, ruski diplomat je rekao: Svi ovi koraci ukazuju na politiku zapadnih zemalja da održe stanje protektorata u Bosni i Hercegovini, uključujući i nelegitimnog Christiana Schmidta koji nije dobio odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a.

Međutim, uvjereni smo da narodi Bosne i Hercegovine imaju pravo da sami, bez vanjske kontrole, dogovore budući smjer razvoja svoje zemlje na temelju međusobnog poštovanja i traže kompromise.

(www.jabuka.tv | Foto: Xinhua)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.