Rusija će vratiti Bosni i Hercegovini ikonu koja je uručena Lavrovu

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će ikona, koja je uručena Sergeju Lavrovu u Bosni i Hercegovini biti vraćena kako bi se utvrdilo njeno porijeko.

Ikona će se vratiti donatorima radi daljnjeg objašnjenja njezinog porijekla i povijesti putem Interpola, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije.

Lavrov je ovaj tjedan posjetio Bosnu i Hercegovinu gdje mu je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu poklonio 300 godina staru pravoslavnu ikonu koja je navodno “pronađena u Lugansku”, piše Russia Today.

Ukrajinsko veleposlanstvo u BiH poslalo je 16. prosinca protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, objašnjavajući da je Lavrovu uručena ikona “kulturna baština Ukrajine” i zahtijevajući objašnjenje njenog porijekla.

Nakon toga je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine najavilo da će provjeriti podatke i porijeklo ikone.

Tužiteljstvo BiH formiralo predmet o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

(Fena)


1 komentar

  • Šta bi mu i mogao pokloniti a da nije ukradeno ili malverzacijama stečeno?! Kao i drugi oko nas u poziciji sličnoj njegovoj. To nema ni savjest ni ljudskost samo glad i to ogromnu neutažljivu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.