Tužiteljstvo BiH formiralo predmet o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Tužiteljstvo BiH formiralo je u petak predmet kako bi se ispitali svi navodi o tome kako je zlatna ikona koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, dospjela u BiH.

Ova informacija u petak je službeno i potvrđena iz ove institucije.

Tužiteljstvo BiH zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine.  Diplomatska nota Tužiteljstvu BiH nije dostavljena. Formiran je predmet, te će se izvršiti provjere, rečeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako doznaje Avaz, Ministarstvo vanjskih poslova BiH poslalo je u petak dopis SIPA- i Tužiteljstvu BiH da se ispitaju svi navodi, a na osnovu protestne note Veleposlanstva Ukrajine, koja je u četvrtak zatražila dodatne informacije o ovom slučaju i ikoni staroj 300 godina, koja je završila u posjedu bh. službenika.Podsjetimo, ikonu Lavrovu, 14. prosinca, prilikom posjete BiH, poklonio je Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

Sumnja se da je ikona iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriju koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Odbora za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji.

Veleposlanstvo Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći detaljne informacije o tome zašto je 300-godišnja ukrajinska ikona poklonjena Lavrovu.

Lavrov u posjetu BiH: Hrvatski narod mora imati prava zajamčena Daytonskim sporazumom

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.