Ruši se prostor oko “Žute kuće” u Makarskoj

Atraktivan prostor Peškere, poznatiji kao i mjesto susreta kod “Žute kuće” u Makarskoj, godinama pretrpan ponudom restorana, dućana i suvenirnica, trebao bi se pretvoriti u urbani park i javni prostor, prema najavama iz dalmatinskog Grada.

Uskoro će se raspisati arhitektonski natječaj za uređenje parka. Iako se još točno ne zna koliko će biti komercijalnih sadržaja, a koliko parkovnih, Grad Makarska u urbanističkom planu uređenja ima namjenu sportsko-rekreacijske zone.

Trenutno se radi na analizi elemenata i rade se usporedbe s drugim lokacijama slične namjene, poput primjerice Žnjana, Primoštena ili pak Rijeke. Zapravo je dobro da predstavnici vlasti najprije žele vidjeti druge primjere prije nego se definira model odnosno program natječaja, objasnila je prošli tjedan za portal Makarska Danas, predsjednica Društva arhitekata Split, Daša Gazde.

Peškera, područje od čak 23 tisuće kvadrata, koja je pretenciozno nazvana trgovačkim centrom, iako po mnogima više sliči na vašar bez ikakve estetike i gdje svaki zakupac prostora provodi svoju volju.

Ljudi se boje da će se sve komercijalno ukinuti, ali to nije cilj, naravno da donekle mora biti i financijski isplativo. Međutim, Grad zaista duguje Makaranima javni prostor i to mora biti primarno. U gradu u kojemu se, sa svim sadržajima, dobro osjećaju njegovi građani, osjećat će se i turisti, izjavila je Daša Gazde.

Jedan od težih problema s kojim bi se mogla susresti aktualna vlast je da se zakupcima prostora neće svidjeti ideja o minimalizaciji trgovačkih sadržaja. Olakšavajuća je okolnost da je trenutno tek svaki peti zakupac s prebivalištem u Makarskoj, dok je prije 15 godina čak 95 posto domaćeg stanovništva bilo u zakupu.

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.