Rukopis Dylanove pjesme u prodaji za 2,2 milijuna dolara

Rukom pisani tekst pjesme Boba Dylana iz 1960. godine, The Times They Are A-Changin’ uskoro će se naći u prodaji za 2,2 milijuna dolara i mogao bi postići rekordnu cijenu kada je posrijedi jedna rock pjesma.

Vlasnik aukcijske kuće Moments in Time, Gary Zimet, kazao je da je pjesma napisana na listu papira na kojemu su i brojne ispravke i Dylanove žvrljotine te da je dugo bila u vlasništvu pjevačeva menadžera Jeffa Rosena, no sada je prodaje jedan privatni kolekcionar.

Ovdje nije riječ o dražbi već o privatnoj prodaji. Tko se prvi javi, taj će je i dobiti, pojasnio je Zimet.

Dylanova rukom pisana pjesma Like a Rolling Stone, na dražbi u njujorškom Sotheby’su 2014. godine postigla je cijenu od dva milijuna dolara, podsjeća.

The Times They Are A-Changin’, Dylan je napisao 1963. godine. Objavljena je kao glavna pjesma na njegovu albumu iz 1964. i smatra se jednom od najupečatljivijih prosvjednih pjesama iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Zimet kaže da je svojedobno prodavao i rukopise tekstova još dviju Dylanovih pjesama. Subterranean Homesick Blues iz 1965. prodana je za 1,2 milijuna dolara, a balada Lay Lady Lay iz 1969. godine za 650.000 dolara.

Nisu te njegove pjesme toliko značajne, koliko ih se smatra kultnima, kazao je Zimet, pojašnjavajući zbog čega je njihova novčana vrijednost manja.

Subterranean Homesick Blues je bez sumnje Dylanova iznimno važna pjesma, no nije u istome rangu poput The Times They Are A-Changin’.

Tekstovi popularnih pjesama, osobito oni pisani rukom na papiru na kojemu se nalaze podsjetnici ili crteži autora, postali su jedni od najtraženijih predmeta među kolekcionarima memorabilija slavnih osoba.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.