RTV pristojba: Od svibnja skupljanje novca uz račun za struju

Zbog neefikasnog načina prikupljanja RTV pristojbe, javni servisi odavno traže model koji će biti efikasniji od trenutnog, koji se odvija putem računa za fiksnu telefoniju. Zbog takvog sustava samo lani javni servisi ostali su uskraćeni za 2,9 milijuna KM.

S obzirom na to da dugogodišnji ugovori s telekom-operaterima istječu 26. travnja ove godine, u sva tri javna servisa BHRT-u, RTVFBiH i RTRS suglasni su da se pristojba počne prikupljati putem računa za električnu energiju.

Iako odluku o modelu naplate daje Odbor JRT sistema, koji okuplja predstavnike sva tri javna emitera, Dnevni avaz saznaje da se čeka i formiranje nove vlasti, koja će takvu odluku i odobriti.

Naime, iako u formalnopravnom smislu novi model ne mora prolaziti parlamentarnu ili proceduru u drugim državnim institucijama, uspostavljanje vlasti čeka se zbog toga što se tada očekuje i nova garnitura direktora elektroprivreda. Potvrdio je to Muhamed Bakarević, generalni direktor BHRT-a.

“Moramo čekati formiranje nove vlasti, jer oni imenuju direktore elektroprivreda s kojima treba potpisati ugovore. Nama treba podrška, jer, nažalost, živimo u državi gdje svatko gleda svoje osobne i sitne interese. Telekomi nisu zadovoljni činjenicom da prikupljaju RTV pristojbu, izgleda da je njima malo što inkasiraju nekoliko milijuna po tom osnovu. Nadamo se da ćemo naći razumijevanje kod predstavnika elektroprivreda, naravno, uz pomoć aktualne politike koja imenuje odgovorne ljude na te funkcije. Zato nam treba pomoć politike, znamo da politika određuje sve u ovoj državi”, poručuje Bakarević.

Upitan strahuje li da bi zbog čekanja na formiranje vlasti i imenovanje novih čelnika poduzeća, s obzirom na to da ugovori s telekomima istječu u travnju, mogli doći u situaciju da nitko ne prikuplja RTV pristojbu, Bakarević kaže da o takvom vakuumu ne razmišlja.

“Zakonska osnova se mora naći. Ne razmišljam o tome da može doći do gubitka prihoda javnih servisa, jer onda će to biti odgovor politike da nisu za to da imaju javne servise”, zaključuje Bakarević.

Osim ugovora s javnim poduzećima, javni servisi još imaju mogućnost naplaćivati pristojbu putem vlastitih inkaso službi, ali to u ovome momentu nije moguće provesti.

“Model vlastitih inkaso službi je izuzetno skup, zahtijeva angažiranje ogromnog broja ljudi, a ishod je neizvjestan”, kaže Bakarević.

(www.jabuka.tv)


32 komentara

 • Ovakav način naplate je protuzakonit, Elektro bi moralo voditi računa o ovim stvarima. Mi Hrvati smo uskraćeni za svoj program, nevidim razloga o plaćanju pretplate. Gledam HTV Federalnu uopće negledam, niti razumim njihove riječi lahko, mehko itd.

 • Ovo je protiv zakonito,mi hrvati nemamo ama baš nikakvih obaveza da ovo plaćamo.Signala FTV-e nemamo,hrvatski kanal nam ne daju.Znači trebali bi plaćati TV-ju koja nas prikazuje u negativnom svjetlu,ko narod drugog reda.Ovi majmuni iz EP-HB -e ako pristanu na ovo trba im bojkotirati plaćati i struju. Kakve veze ima struja sa TV-om preplatom. Naš hrvatski kanal u BiH I PLAĆATI ĆE MO POŠTENO.

 • IMAM ŠTALU I KRAVU U ŠTALI A SAT OD STRUJE JE SAMO ZA ŠTALU.
  ŠTA MI JE ČINIT UVEST TELEVIZIJU KRAVI DA GLEDA PA DA PLAĆAM PRETPLATU.

 • Hahahajaha jedne balije dzabe bi para nek napkacuju balijetinama stalno njihove serije neka uvedu HRVATSKI kanal a ne banliluk

 • Što se mene osobno tiče ove balijske kanale neka slobodno ukinu. Vrime je da pristanemo plaćat i ovim pljačkašima iz ELEKTRE a ne da uz njihoV račun plaćam i FTV-MALO SUTRA. A za GOLEMO slatko ti me nasmija ha ha ha

  • Prika,
   razmisli malo, pljačkaši iz Elektre isporuče, izbroje, naplate; slobodno ti otkaži isporuku, ne bi izdržao pola dana…, a svi imamo po 4-5 mobitela u obiteljima i ovi nisu pljačkaši(?!).
   Pazi, Elektra te prati… 😉

 • Da balijska bagra,komunistički uvjerenja,zamislite uvrede,na ftv nas blate i partizanske filmove nam
  serviraju za nekakve dane ,valjda praznike njima znane,na spomen ičega hrvatskog koža im se
  ježi ,sve im je ustaško osim ,para koje uzimaju hrvatima..
  Bagra ulizice,jadne poturice,još Titu zazivaju zamislite ,drskosti ,poslati inkasatora,neka pošalju na kućnim vratima će dobiti ,dobrodošlicu..

  Pokret za neplaćanje neprijateljske ftv..

 • Sta mi tj.veći dio Hrvata imamo od FTV u nas na tim programima i ljeti vidiš samo kako “snijeg pada”,niti kablovske niti slike. A ko ima HOME TV može gledati i srpske i sve druge. Pa brate mili ko je u mogućnosti imati HOME tv ili neku drugu,nek lijepo naplati od HT ili drugog operatera RTV pretplatu jer jedino oni imaju sve programe,a nama da nije hrvatskih programa nebi mogli ni vijesti čuti a kamoli vidjeti voditelje

  • Livado nije za TV uređaj nego za tv kanale. Nije bitno koje programe gledas, vec su ti to rezije kao i svake druge. Ni ja to ne bih placao niti gledam bosnske programe, ali rtv pristojba se placa u svakoj normalnoj drzavi, samo sto ova nasa nije normalna.

   • zz, ono što trebamo to i naručimo, konzumiramo te i platimo.
    To je, čini mi se, univerzalni princip, a gdje je u tome nešto što ne trebamo, ne konzumiramo, naprotiv, to nešto nas svaki dan etiketira, optužuje, blati na najniži način.
    Imam home tv, SA kanali pa i svi ostali sa “istoka” su po gledanosti zastupljeni sa 0,nešto posto, ali to je već stvar ukusa…
    Lp

    • Ne volim ni ja ni FTV ni BHT, ali drzava naplacuje RTV pristojbu jer emitira signal na nivou cijele drzave, nebitno gledas li je ili ne.

 • Problem je ako imamo više računa za struju. Kako onda plaćati?. Neće valjda dvije ili više pretplata, već prema broju računa.

 • u svakoj normalnoj drzavi vodi se briga o svoim drzavljanima a dali nasa drzava vodi brigu o nama ma dajte molim vas . nista od pretplate preko drugih racuna a Elektro bolje vam je manite se RTV a

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.